Corona virüs nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 14 yaş altı çocuklar için, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik sona erdi.
Psikolog Cansu Güney, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde eğitimin de online platforma geçmesiyle gençlerin ve çocukların gündelik hayatlarını evlerine taşıdığını belirterek, "Bir süredir bu yeni hayat şartlarıyla yaşamaya alışan 0-14 yaş grubu için uzun süre sonra sokağa çıkabilecek olmanın da bazı etkileri görülebilir." dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 0-14 yaş aralığındaki çocuklar, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra sokağa çıkıp güneşli günün tadını çıkardı. Bisiklet ve patenlerini alan çocuklar sokak ve parklarda bisiklet sürüp paten kayarak eğlendi.
ANKARA'DA SOKAĞA ÇIKAN ÇOCUKLAR, PARKLARA KOŞTU
Ankara'da dışarı çıkan çocuklar, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak, maske takmak şartıyla park ve bahçelere gitti. Bisiklet ve patenlerini kullanan çocuklar, güneşli havanın keyfini çıkardı. Dışarı çıkabildikleri için mutlu olduklarını belirten çocuklar, evde sıkıldıklarını ve bugün 4 saat boyunca parkta eğleneceklerini söyledi.
İSTANBUL'DA SOKAKLAR ÇOCUK SESLERİYLE ŞENLENDİ
İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 14 yaş altı çocuklar, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra dışarı çıktı. Çocuklar aileleriyle birlikte Fındıkzade Çukurbostan Parkı'nda oynadı ve oyun alanlarında zaman geçirdi.
ANTALYA'DA ÇOCUKLAR PARK VE BAHÇELERİ DOLDURDU
Serik ilçesinde de 0-14 yaş altı çocuklar yaklaşık 2 ay aradan sonra sokağa çıkmanın mutluluğunu yaşadı. Çocuklar anne ve babalarıyla parklara koşarken, oyun gruplarında yer yer sıra oluştu. Parklara gelen ailelerin çoğunluğu sosyal mesafe kurallarına uyup, maske taktı.
Çocuklarını uzunca bir aradan sonra sokağa çıkaran veliler, "Çocuklarımız evlerde çok bunalmışlardı. Biraz değişiklik olması, enerji ve streslerini atmaları için çocuklarımızı parka getirdik. Çocuklarımıza bu imkanı sağladığı için Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz" dedi.
ÇOCUKLAR UZUN BİR ARADAN SONRA İLK KEZ SOKAĞA ÇIKTI
Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemler nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 14 yaş ve altı çocuklar uzun bir aradan sonra ilk kez sokağa çıktı.
Konya'da 0-14 yaş aralığındaki çocuklar 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra sokaklarda oynamanın sevincini yaşarken, dedeleri ve nineleriyle hasret giderdi.
UZMANINDAN BUGÜN SOKAĞA ÇIKACAK 0-14 YAŞ GRUBU İÇİN UYARI
Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgını kapsamında tedbirlerin gevşetilmeye başlatılmasıyla 0-14 yaş grubundaki çocukların bugün ilk kez sokağa çıkabileceklerini hatırlattı.
Sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasıyla bazı zorlanmalar yaşandığını belirten Güney ancak daha sonra çocukların genel olarak bu duruma adapte olduğunu aktardı.
Güney, "Eğitimin online platforma geçmesiyle gençler ve çocuklar gündelik hayatlarının rutinini evlerine taşımış oldular. Bir süredir bu yeni hayat şartlarıyla yaşamaya alışan 0-14 yaş grubu için uzun süre sonra sokağa çıkabilecek olmanın da bazı etkileri görülebilir." diye konuştu.
"BAZI ESKİ RUTİNLERE DÖNMEYE ÇALIŞMAK ZORLANMALARA YOL AÇABİLİR"
Kontrollü sosyal hayat başladıktan sonra yetişkinler kadar, çocukların ve gençlerin de bocalayabileceğini aktaran Güney, "Herkes bocalayacak diye bir durum yok ancak çoğunluğu baz alacak olursak uzun süredir sosyal hayattan izole bir şekilde, kaygının yoğun olduğu bir dönemden sıyrılmaya başlayıp bazı eski rutinlere geri dönmeye çalışmak, bazı zorlanmalara yol açabilir." ifadelerini kullandı.
Çocuklar ve gençlerde bu dönemde görülebilecek sıkıntıların karakter, yaşam standartları ve aile yapısına bağlı olarak farklılık gösterebileceğini aktaran Psikolog Güney, şunları kaydetti:
"Kimi sosyal izolasyona daha fazla uyum sağlamış ve bu şekilde devam etmekten mutluyken, kimisi oldukça bunalmış ve sıkışmış hissediyor olabilir. Bu tamamen kişinin bu dönemle nasıl baş ettiğine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. En olumsuz senaryoyu değerlendirecek olursak, zaten sosyal kaygısı yüksek olan ve sosyalleşmekten kaçınan birinin, bu dönemde daha da kendi içine kapanması, kendini eskisinden daha fazla izole etmeye çalışması gibi davranışlar göstermesi olasıdır. Ya da tam tersi, bireysel vakit geçirmekten çok hoşlanmayan ve sosyalleşmeye fazlaca önem veren gençler için bu dönemde evde vakit geçirmek yüksek kaygı ve depresyona yol açabilir."
"EBEVEYNLERİN RAHATLAMIŞ HALLERİ ÇOCUKLARA OLUMLU ETKİ EDECEKTİR"
Güney, salgın sürecinde 7'den 70'e herkesin zorlu bir dönem geçirdiğini ancak evinde izole olmuş, kaygılı ve ne yapacağını bilemeyen ebeveynin çocuğunda da bazı kaygılar görülmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Psikolog Cansu Güney, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Anne babaların kendilerini rahatlatmaları, motive etmeleri ve kaygılarıyla sağlıklı şekilde baş etmeleri gerekmektedir. Onların dingin ve rahatlamış halleri, çocukları üzerinde de olumlu etki edecektir. Çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri, duygularını anlamaya çalışmaları, çocuğun kaygı duyduğu durum hakkında onunla konuşmaları, rahatlatıcı ve destekleyici olduklarını göstermeleri, çocuklarını güvende hissettirmeleri, çocuklar ve gençler açısından olumlu sonuçlar getirecektir."