Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evinde alzaymır hastalığı nedeniyle tedavi gören Ekrem Gür (68) ezber becerisi ile tüm dikkatleri üzerine çekti.
3 aylık kısa bir sürede aldığı Kuran-ı Kerim eğitimiyle büyük bir yol kat eden Gür, amacının hafızlık olduğunu söyledi.
6 yıl önce namaz kılarken geçirdiği rahatsızlıktan dolayı hastaneye giden Güre alzaymır teşhisi konuldu. Şiddetlenen rahatsızlığı dolayısıyla her şeyi unutmaya başlayan Gür, Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evinde tedavi görmeye başladı. Kuran-ı Kerim öğrenmek için eğitim alan Gür, 3 ay gibi kısa bir sürede ezber yeteneğiyle inanılmazı başardı. Gür, Kuran-ı Kerimi ezberleyerek ileride hafız olmayı hedeflediğini belirtti.
ALZAYMIR HASTASI OLDUĞUNU NAMAZ KILARKEN FARK ETTİ
Alzaymır hastalığını ilk olarak namaz sırasında fark ettiğini dile getiren 68 yaşındaki Ekrem Gür, Alzaymır olduğumu şöyle öğrendim. Cuma günü namaz kılmak için camiye gitmiştim. Namaz son kıyamında kalkmadım. İki kişi yanıma geldi ve neden kalkamadığımı sordular. Bende bilmiyorum dedim. Ayağa kalkmak ister misin diye soru sorarak yardımcı olmaya çalıştılar ve beni ayağa kaldırdılar. Bir baktım ayağa kalktım. Orada belli oldu işte alzaymır olduğum. Ailem bu olay sonrası doktora götürdü. Doktora gidince beyin kanaması geçirdiğimi öğrendim. Hatırlamıyorum ama 22 ya da 23 gün yoğun bakımda kalmışım dedi.
RAHATLIKLA KURAN-I KERİM OKUYABİLİYOR
Alzheimer hastası olan kişilerin Kuran-ı Kerim öğrenmelerinin normal insanlara göre daha zor olduğunu söyleyen Moral Evi personeli Osman Ceran, Ekrem Gürün Kuran-ı Kerimi rahatlıkla okuyabildiğini belirterek, Ekrem amcamız Kuran-ı Kerim öğrenmek istediğini bize söyledi. Ondan sonra kendisine yardımcı olduk. İlk olarak alfabeyi öğrendik. Sonra ileriki aşamalara geçtik. Şimdi de Kuran-ı Kerim okuyoruz. Rahatlıkla Kuran-ı Kerim okuyabiliyor. Daha önceden Kuran-ı Kerimi okumayı bilmiyordu. Buraya geldikten sonra okumaya başladı. Alzaymır tanısı konulan kişilerin Kuran-ı Kerimi öğrenmesi zor. Çünkü harfleri unuttukları için öğrenmeleri zor oluyor. Ekrem amcamız bunu güzellikle başardı. Rahatlıkla Kuran-ı Kerim okuyabiliyor. Kuran-ı Kerim hafızasına yerleşti şu an bazı duaları da ezberebiliyor. Bazı duaları ezbere bilmesi hastalığının tedavisinde katkı sağlamıştır diye düşünüyoruz diye konuştu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (YADES) Yaşlı Destek Programı tarafından desteklenen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde kurulan Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi Moral Evi, verdiği eğitimlerle vatandaşların unutma problemini önemli ölçüde gideriyor. Birinci ve ikinci evre alzaymır hastalarını, yapılan etkinlikler ve hizmetler ile yaşama bağlamayı amaçlayan merkezde, aynı zamanda tedavi gören üyelerin kaliteli zaman geçirmesi sağlanırken zihinsel rehabilitasyon çalışmaları yaptırılarak hastalığın evre atlayıp ilerleme kaydetmesinin de önüne geçiliyor. Merkezdeki hizmetlerin tamamından hastalar ücretsiz faydalanıyor.
TOLAY: HASTALARIMIZA MEŞGULİYET TERAPİSİ UYGULUYORUZ
Merkez hakkında açıklamada Bulunan Büyükşehir Belediyesi Sağlık hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, Daire başkanlığımıza bağlı, alzaymır hastalarının buluşma merkezi olan Moral Evindeyiz. Burası 2018 yılında faaliyete geçti. 2018den bu yana Gaziantep Üniversitesi iş birliğinde yaklaşık bin alzaymır teşhisi konmuş insana ulaştık. Onlarla birebir görüşmelerimiz oldu. Alzaymır 4 evreden oluşan bir hastalıktır. Biz, üçüncü ve 4üncü evrelere hocalarımızın tavsiyesiyle girmiyoruz. Sadece alzaymır tanısı almış birinci ve ikinci derecedeki hastalara müdahalede bulunuyoruz. Burada onlara meşguliyet terapisi uyguluyoruz. Yaklaşık 100 tane hastamıza merkezimizde hizmet veriyoruz ifadelerini kullandı.
AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI
Merkezde tedavi gören hastalara; anlama, ifade etme, soyut düşünme, kısa süreli hafızada tutma gibi bilişsel becerilerin yanında motor becerilerini geliştirmek, zihinsel aktivitenin, sosyal iletişimin kuvvetlendirilmesini sağlamak, konsantrasyonu geliştirmek ve desteklemek adına özellikle kognitif çalışmalarla pek çok farklı akıl zekâ oyunu oynatılıyor.
İŞ- UĞRAŞI ATÖLYESİ
İş- Uğraşı Atölyesiyle hastalara ahşap boyama, ebru, seramik, keçe gibi çalışmalara yaptırılıyor. Bu çalışmalar sonucunda hastaların ince motor becerileri, (makas, fırça kullanımı, desen yerleştirme, boyama) nesne kontrolü, renk ayırt etme, komut alma, ilişkilendirme, ayrıntılara dikkat etme, düzenleme, çalıştığı gruba uyum sağlama, verilen tekniğe göre uygun olarak boyama yapma gibi odaklanma ve dikkat ile ilgili gelişimleri olumlu yönde etkileyecek tedaviler gerçekleştiriliyor.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Hastaların ihtiyaç duyduğu tedavi ve yaklaşımların planlanması ve uygulanması yönünde; kronik, parkinson veya depresyon gibi tıbbi müdahaleler ve algı yeteneklerinin farklı olması gibi birçok değişkenle ilgili her hastanın ihtiyaç duyduğu konularda gerek fiziksel gerekse de rehabilite alanında gerekli uygulamalar planlanıp uygulanıyor.
HASTA TAKİP CİHAZI
Alzaymır Merkezi Moral Evi tarafından hastalara verilen hasta takip cihazı aracılığıyla, hastaların harita üzerinden gerçek zamanlı takip edilebildikleri bir sistem kurularak hastanın internet üzerinden izlenmesine olanak sağlanıyor. Böylelikle hem hastalar hem de hasta yakınları kendilerini daha güvende hissediyor.
MÜZİK TERAPİSİ
Hayat kalitesini fiziksel, duygusal ve bilişsel seviyede artırmak amacıyla hastalara müzik terapisi hizmeti de veriliyor. Çeşitli enstrümanlar ile müzik terapisi yapılarak hastaların moralleri daha yüksek tutuluyor, hoş vakit geçirmeleri sağlanıyor.
EGZERSİZ İLE VÜCUT DİRENCİ YÜKSEK TUTULUYOR
Alzaymır hastalarının kas-iskelet sisteminde görülen ilerleyici problemler, bireylerin daha bağımlı hale gelmesini kaçınılmaz kıldığı için hastalara, düzenli egzersiz yaptırılıyor. Uygulanan egzersizle olası düşme ve buna bağlı kırık durumlarının yaşanma riski önemli derecede azaltılıyor.