Psikolog Cansu Güney, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde eğitimin de online platforma geçmesiyle gençlerin ve çocukların gündelik hayatlarını evlerine taşıdığını belirterek, "Bir süredir bu yeni hayat şartlarıyla yaşamaya alışan 0-14 yaş grubu için uzun süre sonra sokağa çıkabilecek olmanın da bazı etkileri görülebilir." dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan 0-14 yaş aralığındaki çocuklar, 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra sokağa çıkıp güneşli günün tadını çıkardı. Bisiklet ve patenlerini alan çocuklar sokak ve parklarda bisiklet sürüp paten kayarak eğlendi.
ANKARA'DA SOKAĞA ÇIKAN ÇOCUKLAR, PARKLARA KOŞTU
Ankara'da dışarı çıkan çocuklar, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak, maske takmak şartıyla park ve bahçelere gitti. Bisiklet ve patenlerini kullanan çocuklar, güneşli havanın keyfini çıkardı. Dışarı çıkabildikleri için mutlu olduklarını belirten çocuklar, evde sıkıldıklarını ve bugün 4 saat boyunca parkta eğleneceklerini söyledi.
Çocuklarını uzunca bir aradan sonra sokağa çıkaran veliler, "Çocuklarımız evlerde çok bunalmışlardı. Biraz değişiklik olması, enerji ve streslerini atmaları için çocuklarımızı parka getirdik. Çocuklarımıza bu imkanı sağladığı için Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz" dedi.
Konya'da 0-14 yaş aralığındaki çocuklar 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile uzun bir aradan sonra sokaklarda oynamanın sevincini yaşarken, dedeleri ve nineleriyle hasret giderdi.
Sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasıyla bazı zorlanmalar yaşandığını belirten Güney ancak daha sonra çocukların genel olarak bu duruma adapte olduğunu aktardı.
Güney, "Eğitimin online platforma geçmesiyle gençler ve çocuklar gündelik hayatlarının rutinini evlerine taşımış oldular. Bir süredir bu yeni hayat şartlarıyla yaşamaya alışan 0-14 yaş grubu için uzun süre sonra sokağa çıkabilecek olmanın da bazı etkileri görülebilir." diye konuştu.
Çocuklar ve gençlerde bu dönemde görülebilecek sıkıntıların karakter, yaşam standartları ve aile yapısına bağlı olarak farklılık gösterebileceğini aktaran Psikolog Güney, şunları kaydetti:
"Kimi sosyal izolasyona daha fazla uyum sağlamış ve bu şekilde devam etmekten mutluyken, kimisi oldukça bunalmış ve sıkışmış hissediyor olabilir. Bu tamamen kişinin bu dönemle nasıl baş ettiğine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. En olumsuz senaryoyu değerlendirecek olursak, zaten sosyal kaygısı yüksek olan ve sosyalleşmekten kaçınan birinin, bu dönemde daha da kendi içine kapanması, kendini eskisinden daha fazla izole etmeye çalışması gibi davranışlar göstermesi olasıdır. Ya da tam tersi, bireysel vakit geçirmekten çok hoşlanmayan ve sosyalleşmeye fazlaca önem veren gençler için bu dönemde evde vakit geçirmek yüksek kaygı ve depresyona yol açabilir."
13.05.2020 16:42:00