6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinden sonra 10 ilde on binlerce bina yerle bir oldu. Binaların yarattığı enkazla 45 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti, milyonlarca vatandaşın ise barınma sorunu ortaya çıktı. Peki, depremde hayati bir role sahip olan binaların depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Uzmanlar, ev kiralarken veya satarken bina hakkında mutlaka bir araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, evin mevcut manzarası, toplu taşımaya yakınlığı, deniz manzarası vb. özelliklerin yanı sıra binanın yanı sıra, binanın ruhsatı, bina inşa edildikten sonra değişiklik yapılıp yapılmadığı gibi konuların da üstüne yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.
EV SATIN ALIRKEN VEYA KİRALARKEN MUTLAKA RUHSATINI KONTROL EDİN
Ev satın alacak veya kiralayacak vatandaşların, binanın ruhsatın mutlaka kontrol etmesi öneriliyor. Bir binanın ruhsat sahibi olması, o binanın yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa edildiği anlamına gelir. Yönetmeliğe uygun olarak inşa edilen binalar; deprem, sel vb. doğal afetleri kaldırabilecek donanıma sahip olur.
Ruhsatı olmayan evler satın alınmamalı ve kiralanmamalıdır. Bu evler “kaçak yapı” statüsüne girer ve ikamet eden kişiler için hayati bir risk oluşturur.
BİNANIZIN ETRAFINDA KAÇAK YAPI OLUP OLMADIĞINI ARAŞTIRIN
AFAD’ın yayınladığı Hasar Tespit Sorgulama rehberinde değinilen en önemli hususlardan bir tanesi, satın alınacak konutun etrafında kaçak yapı olup olmadığının kontrol edilmesi oldu. Eğer tercih edilecek olan konutun etrafında kaçak yapı varsa, herhangi bir çökme halinde sizin binanıza da zarar verebilir.
Kaçak yapıların vereceği zarardan korunmak için, satın alınacak veya kiralanacak konutun etrafında kaçak yapılar olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz. Ayrıca konutun, inşa edildikten sonra değişikliğe uğrayıp uğramadığı da anlaşılmalıdır. Ruhsatlandırılıp inşa edilen binalarda sonradan yapılan “kat çıkma” gibi değişiklikler, deprem veya afet anında büyük bir tehlike arz ederler.
08.03.2023 12:03:44