Antep fıstığı için neden taban fiyat uygulanmıyor?

Antep fıstığının maliyetinin çok, bakımının zahmetli ve meşakkatli bir ürün olmasına rağmen yeteri kadar değer görmediğini belirten HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde “yeşil altın” olarak adlandırılan Antep fıstığının hasat mevsimi yaklaşıyor.

Önümüzdeki günlerde hasadına başlanması beklenen Antep fıstığı için bu yılda taban fiyat belirlenmesi tepkilere yol açtı.

Antep fıstığında bu yıl geçen yıla göre yüksek oranda rekolte beklenirken, çiftçiler Antep fıstığı fiyatının düşüklüğünden yakınıyor.

Hasat mevsimi için kent genelinde binlerce çiftçi ve işçi fıstık bahçelerinin yolunu tutmak için hazırlıklara başladı. Ancak fındıkta olduğu gibi Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmemesi tepkilere neden oluyor.

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda gıda sektörünün değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmesi isteniyor.

Çiftçiler Antep fıstığında artan girdi maliyetlerine karşılık fiyat artışı bekliyor. Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığındaki rekoltenin geçen yıla göre yüksek olduğunu belirten çiftçiler, fıstık fiyatlarının düşmesinden dolayı zor durumda olduklarını dile getiriyor.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Oğuzeli İlçe Başkanı Mustafa Kılıç ve beraberindeki partili heyetle birlikte Oğuzeli ilçesinde Antep fıstığı hasadı için hazırlık yapan çiftçileri ziyaret etti.

Çiftçilerin sorun ve taleplerini dinleyen Göçer, çiftçilerle birlikte fıstık bahçesini gezdi. Çiftçilerin Antep fıstığı ile ilgili taleplerini ve önerilerini not aldıran Göçer, ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu.

Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmemesinin yanlış olduğunu söyleyen Göçer, Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde yetiştirilen, kentin ve bölgenin en önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Göçer, Antep fıstığının tarımsal ürün olmasına rağmen destekleme programının dışında kalmasının doğru olmadığını belirterek, yetkililerin fındığa sahip çıktığı gibi Antep fıstığına sahip çıkmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

En az fındık kadar stratejik öneme sahip olan Antep fıstığının, üretiminin artırılması ve çiftçinin daha fazla fıstık üretimine yönlendirilmesi için kilo başına veya fındıkta olduğu gibi dekar başına alan bazlı gelir desteği verilmesi gerektiğini belirten Göçer, Gaziantepli çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının destek beklediğini vurguladı.

 

“Antep fıstığında bir taban fiyat belirlenmeli”

 

Fıstık yetiştiriciliğinin çok zor ve zahmetli olduğuna dikkat çeken Göçer, “Fıstık yetiştiriciliği çok zor ve zahmetli bir süreçten geçiyor. Bir fıstık ağacının yetişmesi çok zor bir süreçten geçiyor. Bir kişi genç

iken fıstık ağacı ekse artık torunu hasadını bekliyor. Bu kadar zor ve zahmetli olan çiftçiliğin yanında ilaç, mazot ve diğer girdi maliyetlerinin ciddi anlamda yüksek olması gerçekten fiyatları daha da çok yükseltiyor. Tabi fıstık dünyanın her yerinde kullanılabilen bir üründür. Şu anda fıstığın elbette bir değeri vardır ama şunu özellikle söylüyoruz; fındık bizimse fıstıkta bizimdir. Fındığın taban fiyatı neyse fıstığın da taban fiyatının belirlenmesi lazım. Taban fiyatı belirlenmediği zaman köylü vatandaşımızın elinde olan fıstık tüccarın eline geçmediği sürece para etmiyor ama tüccarın eline geçtikten sonra 2-3 ay sonra fıstık fiyatı 2-3 misline çıkabiliyor. Devlet Antep fıstığına özellikle önem vermelidir.” dedi.

 

“Suyun bu topraklara gelmesi lazım”

 

Antep fıstığı için taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Göçer, “Madem fındık için taban fiyatı belirtilebiliyorsa fıstık için de taban fiyatının belirlenmesi lazım. Fındık, buğday ve diğer tarımsal ürünlerde taban fiyatı belirlendiği gibi Antep fıstığı için de taban fiyatının belirlenmesi elzemdir. Geçmiş tarihte Güneydoğu Birlik vardı; Antep fıstığı için taban fiyat belirliyordu. Fakat şu ana için Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmiyor. Fıstığın zahmetini köylü vatandaşla birlikte çekmek lazım. ‘Fırat akar, Barak bakar’ sözü bu bölgede yaygındır. bu bölge çok sulak bir bölge değildir. Antep fıstığı zor şartlarda yetişiyor. Evet, ‘Fırat akıyor ama Barak bakıyor.’ Çünkü yanı başımızdaki Fırat Nehri’nden yararlanamıyoruz. Suyun bu topraklara gelmesi lazım. Antep fıstığı için taban fiyatı belirlenmesi lazım.” diye konuştu.

Antep fıstığında lisanlı depoculuğun daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Göçer, Antep fıstığı üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiklerini belirten Göçer, çiftçilere destek verilmesi çağrısında bulundu.

 

Çiftçiler: Çiftçinin ve Antep fıstığının sahibi yok

 

Çiftçilerden Hasan İşbilir, HÜDA PAR’a çiftçilerin sorunları ile yakından ilgilendiği için teşekkür ederek, çiftçilere ve Antep fıstığına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Fıstık fiyatlarının çok düşük olmasından yakınan Hakan İşbilir ise şunları söyledi:

“Antep fıstığı birkaç tane tüccarın elinde oyuncak haline gelmiş vaziyette. Köylüler bu duruma müdahale etmeye çalışıyor ancak müdahale edemiyor. Bunun sebebi ise köylünün şahsi sıkıntılarının da artmasıdır. Bir şekilde köylü ya oğlunu ya kızını evlendirir ya da bir araba alır. Bu yüzden fıstığı gördüğü fiyata vermek zorunda kalıyor. Fıstık fiyatları şu an yüksek görünse dahi maliyetleri kurtarmıyor. Devlette buna göz yumuyor. Şu an fıstığı üç-beş tane adam istediği gibi alıyor istediği gibi almıyor. Buna bir ‘dur’ demeleri lazım. Maliyetlerde şu an çok yüksek. Zaten bu sene soğuk vurduğundan dolayı sene mahsul olmayacak. Bu sene ki mahsulü de yok fiyatına alacaklar. Bu vatandaş iki yıl boyunca ne yapacak? Bazı şeyleri devletin düşünmesi lazım. Her şeyi devletten bekliyoruz ama beklemek zorunda kalıyoruz. En büyük sorunlarımızdan biri fıstığın taban fiyatının belirlenmemesidir. Eğer elimizde bir fiyat olsaydı, 10 gün sonra ne olacağını bilirdik, üç-beş tane adamın eline bakmazdık. Birkaç ay sonra ne olacağını şu an bilemiyoruz.”

Yetkilileri tarafından Antep fıstığına sahip çıkılmadığını söyleyen fıstık üreticisi Ekrem Öztürk de, “Çiftçinin, fıstığın sahibi yok, devletimiz bizim ve fıstığımızla ilgilenmemektedir. Mazotun çiftçiye uygun verilmesi lazım. Devlet yetkililerinin fıstığa sahip çıkması gerekir.” diye konuştu.


05.08.2022 10:14:02