Aşırı terleme konusunda uyarılarda bulunan İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlker Kolbaş, aşırı terlemenin çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyleyerek, terlemenin bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına neden olabileceğine dikkat çekti.
Dr. Öğr. Üyesi Kolbaş, aşırı terlemenin tanımını yaparak “Terleme, vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlayan normal bir fizyolojik fonksiyondur. Aşırı terleme (hiperhidroz) ise çevre koşullarına veya vücudun ısı kontrolü ile ilişkisi olmadan meydana gelen terlemedir. Terleme, bir ilaca veya tıbbı bir hastalığa bağlı olabileceği gibi, nedensiz de olabilmektedir” dedi.
‘SİNİR SİSTEMİNİN AŞIRI TEPKİ VERMESİ SONUCU OLUŞMAKTADIR’
Aşırı terlemenin nasıl gelişebileceğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Kolbaş, “Yaygın aşırı terleme genellikle enfeksiyon, hormonal hastalıklar, sinir hastalıkları, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kullanılan ilaçlara bağlı gelişir. Bölgesel aşırı terleme, avuç içi koltuk altı, baş- boyun ve ayak tabanında olan terlemedir. Bölgesel aşırı terleme, yaygın terlemeden daha sık görülür. Nedeni tam olarak açıklanamasa da mevcut ortama sinir sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
TANI İÇİN GEREKEN BELİRTİLER
Dr. Öğr. Üyesi Kolbaş, bir hastaya primer hiperhidroz tanısı konulabilmesi için gereken belirtileri şöyle sıraladı:
“*Terlemenin en az 6 aydır mevcut olması,
*Haftada en az bir defa terleme atağının olması,
*Terlemenin vücudun her iki tarafında da olması,
*Hastanın yaşamını kötü yönde etkilemesi,
*25 yaşından önce ortaya çıkmış olması,
*Ailede benzer terleme hikâyesinin olması,
*Uykuda terleme olmaması gerekmektedir.”
‘ENFEKSİYON RİSKİ DOĞURABİLİR’
Aşırı terlemenin çözülmesi gereken bir durum olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kolbaş, “Aşırı terleyen bölgelerde normal cilt florası bozulacağından, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına yatkınlık artar. Bunun yanında hastaların sosyalleşmesinde olumsuz etkiye neden olur” açıklamasında bulundu.
‘TEDAVİ BİÇİMİNE GÖRE DOKTOR SEÇİLMELİ’
Genel terleme problemleri için dermatoloji, dâhiliye ya da göğüs hastalıkları uzmanına gidilebileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kolbaş, şunları söyledi
“El ve koltuk altında yaşanan terlemeler için tedavi biçimine ya da yöntemine göre doktor seçilmelidir. Aşırı terlemenin altında bilinen veya tespit edilen hastalık varsa öncelikli tedavi altta yatan hastalığın tedavisidir.
Primer bölgesel terleme şikâyeti olan hastalarda cerrahi olmayan, cerrahiye benzeyen ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Cerrahi olmayan tedavi bölgesel uygulanan veya ağızdan alınan ilaçlarla yapılır. Cerrahiye benzeyen tedavi seçenekleri ise botoks uygulaması ve iyontoferez uygulamalarıdır.”
10.07.2023 12:09:31