Bu Yöntemle Kolayca Hasar Testi Yaptırabilirsiniz!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden sonra on binlerce binanın yıkılması, 46 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep oldu.

 

 Milyonlarca kişinin barınma sorununu ortaya çıkaran depremin akabinde, vatandaşlar bina dayanıklılık testi için araştırmalara başladı…

 

Maraş’ta yaşanan felaket, ülkemizdeki deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 46 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettiğimiz depremlerin ardından birçok kişi binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır sorusunun peşine düştü. Bina dayanıklılık testi yaptıracak olan vatandaşlar en çok şu soruları araştırdı:

 

 

Deprem dayanıklılık testi için tek kat malikinin başvurması yeterli midir?

 

Bina dayanıklılık testi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapılıyorsa, tek kat malikinin başvurması yeterlidir. İBB’nin testleri tamamen ücretsizdir. Fakat test için özel bir firmaya başvuruluyorsa, diğer kat maliklerinin de teste katılması önerilir.

 

Ücretsiz bina dayanıklılık testi ve ücretli olan arasında nasıl bir fark var?

 

Ücretsiz bina dayanıklılık testinde, binasını kontrol ettirmek isteyen kişilerden hiçbir ücret talep edilmez. Test, İBB tarafından ücretsiz olarak yapılır ve tek kat malikinin başvurusu yeterli olur. Ücretli test ise, diğer bina sakinleriyle ortak karar alınarak yaptırılır.

 

 

Deprem dayanıklılık testinde bina hasarlı çıkarsa ne olur?

 

Bina dayanıklılık testinde binanızın güvenli olmadığı ortaya çıkarsa, güçlendirme işlemi yapılması gerekir. Bu işlem yüksek bir maliyeti içerdiği için, diğer kat maliklerinin bina dayanıklılık testinden haberdar olması önerilir. Binanın riskli olması halinde, kat maliklerine 3 ay süre tanınır ve yıkılığ yeniden yapılma veya güçlendirme işlemi uygulanır.


11.03.2023 11:50:16