“Güz döneminde güçlendirilmiş yeni varyantları da içine alan aşıların piyasaya çıkması söz konusu. Benim şahsi düşüncem 50 yaşın altında sağlık problemi olmayan, yan hastalığı olmayan kişilerin birkaç ay daha o aşıyı beklemesi.”
Tekrarlayan aşı yüksek doz antikor oluşturuyor
En fazla merak edilenlerden biri de altı ay önce olunan aşının ne kadar bağışıklık yarattığı. Prof. Dr. Aydın, “Bunu yüzde üzerinden konuşabiliriz. Aşılar üzerinden 6-8 ay geçtiğinde insanların yüzde 50’sine yakınında korumaya devam ediyor. Diğer yandan test yapılıp antikorları tespit edilemese bile tekrarlayan aşıyla beraber yüksek doz antikorları, yani savunma hücreleri oluşuyor” diyor.
Kim, hangi aşıyı olmalı?
Hatırlatma dozu kadar hatırlatma dozunda hangi aşı türünün seçileceği de önemli. Bu noktada Prof. Dr. Dökmetaş'a kulak veriyoruz:
“Vücut direnci düşük olan, immün düşkün dediğimiz hastalar, kanser tedavisi görenler, AIDS’li, diabetli, sirozlu, böbrek yetmezliği olan hastalar için Biontech aşısı önerilebilir.”
Prof. Dr. Dökmetaş tavsiyelerini şöyle sürdürüyor:
“30-40 yaşında olup ek hastalığı olmayanlar öncelikle korunma önlemleriyle gitsinler. Ama aşı çıkarsa onlar da değerlendirsinler. Şu andaki aşıların B4-B5 ve B2 gibi Omicron’un alt gruplarına etkinliği biraz az… Sonbaharda ekim-kasım gibi onlara da etkili yeni aşıların piyasaya çıkacağı belirtildi. Bu konuda çalışmalar var. Ek hastalığı olmayanlar, yaşlı olmayanlar korunma önlemlerini alarak sonbahara aşılarını yaptırabilirler.”