Gaziantep'te 800 Mahalleye 5 Bin Muhtar Adayı

31 Mart Yerel Seçimlerine 67 gün kaldı. Siyasi Partiler aday belirleme çalışmalarına hız verirken, diğer yandan ise muhtar adaylarının sayısı hızla artıyor.

 

2019 Yerel Seçimlerinde yalnızca Akkent Mahallesi muhtarlığı için 70 isim yarışmıştı. Hiçbir başvuru şartı ve kriterin bulunmadığı muhtarlık seçimlerinde, seçime çok kısa kala dahi aday olunabiliyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise Gaziantep’te muhtar adaylarının sayısı bir hayli arttı. Türkiye Muhtarlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Titiz, 800 mahalle için 5 binden fazla sayıda kişinin muhtar adaylığını duyurduğunu söyledi. Kendilerini arayarak bilgi aldıklarını belirten Titiz, muhtar adaylarına da başvuru kriterleri getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Cazip Geliyor

 

 

Titiz, ‘’Rahmetli dedem Ökkeş Titiz’in girişimleri ile muhtarların standartları arttı hem de bazı hakları iyileştirildi. Söz gelimi bugün muhtarlar asgari ücret düzeyinde maaş alıyor, Bağ-Kur primleri ise devlet tarafından ödeniyor. Ömür boyu silah taşıma izni de önemli bir avantaj olarak görülüyor.’’

Kriter Şart

 

 

Okur-yazar olmayan kişilerin dahi muhtar olabildiğini kaydeden Titiz, ‘‘Eğitim şartı konulmalı. Başvuru için belirli bir ücret ödenmeli. Sabıka kaydı istenmeli. Muhtarlığın da belirli kriterleri olmalı.’’

 

 

Başvuru Süresi Ve Şartı Yok

 

 

Muhtar adayı olabilmek için herhangi bir ücret ödenmediğini ve başvuru süresinin olmadığını söyleyen Titiz, ‘’Belediye başkan adaylığı veya meclis üyesi adaylığı gibi başvurusu süresi de yok. Seçimden bir gün önce dahi ben adayım diyebiliyor. Eğitim şartı veya sabıka kaydı aranmıyor. Muhtar adaylığı için başvuruda hiçbir ücret ödenmemesi, süre olmaması ve Asgari ücret, Bağ-Kur priminin Devlet tarafından ödenmesi, ömür boyu silah taşıma hakkı muhtarlığın cazip bir meslek gibi görünmesinde etken oluyor’’ diye konuştu.

 

 

Gaziantep’te hemen her mahallede onlarca kişinin muhtar adayı olması ve her geçen gün artan adaylar, muhtarlık ile ilgili düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun da göstergesi olarak yorumlandı.


24.01.2024 12:47:24