CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında Gaziantep'in 2024 yılı ekonomik tablosunu değerlendirdi.
Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin ihracatının 500 milyar dolar olması hedeflenirken, İhracatçı kent kimliğine sahip Gaziantep’in de ihracatının 30 milyar dolar olması hedeflenmişti.
2008 yılından bu yana Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanları sürekli olarak 2023 hedeflerini 30 Milyar Dolar olarak belirlediler.
Gaziantep’in 2020 yılında 8 milyar dolar olan ihracatı ilk defa 2021 yılında 10 milyar doları aşarak 10 milyar 92 milyon 909 bin dolar oldu. Kent ihracatı, 2022'de 10 milyar 514 milyon 677 bin dolar olarak kayda geçti.
2023 yılına gelindiğinde Türkiye’nin ihracatı 255 milyar 777 milyon dolarda kalırken Gaziantep’in ihracatı ise 10 milyar 71 milyon dolara geriledi.
Gaziantep’in ihracatı 2024 yılında düşüşe devam ederek 9 milyar 990 milyon 853 bin dolarda kaldı.
Rekabet gücü zayıflayan, finansmana erişemeyen, maliyet baskısıyla çarkları durmaksızın çalıştıran ihracatçılarımızı kutluyorum. Ancak rakamlardaki düşüş sorgulanmalı.
Pandemi dönemi, savaşlar, bölgemizde yaşanan 6 şubat depremi, iktidarın tutarsız ekonomik politikaları, ülkemizde olduğu gibi Gaziantep’i de hedeflerinin çok gerisinde bıraktı.
Gaziantep’in potansiyeli büyük, Gaziantepli inatçıdır. Üreticiyi rahatlatacak ve ihracatı güçlendirecek adımların ivedilikle atılmalıdır.
Gaziantep’in en güçlü olduğu gıda, tekstil, hazır giyim, ayakkabı sektörlerinin Çin başta olmak üzere Mısır, Vietnam, Hindistan gibi Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edemez hale geldi.
KONKORDATO İLANLARI
Ülke genelinde ekonomik krizin etkileri giderek derinleşirken, Gaziantep'teki firmalar da bu durumdan nasibini alıyor. 2024 yılında Gaziantep’te onlarca firma konkordato ilan etti. Yani borçlarını ödeyecek imkandan uzak, iflasın eşiğine geldiler. Özellikle tekstil sektörünün lokomotifi firmalardan gelen konkordato haberleri, "Gaziantep OSB'de neler oluyor" sorusunu gündeme getirdi.
Ekonomistler, eğer mevcut ekonomik koşullar iyileşmezse, 2025'te daha fazla firmanın konkordato ilan etmek zorunda kalabileceğini öngörüyor. Bu süreç, hem şehrin hem de ülkenin ekonomik geleceği açısından belirsizlikler barındırıyor.
AYAKKABI SEKTÖRÜ
Gaziantep, ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alırken, Türkiye’nin terlik, deri ve spor ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20’si Gaziantep’teki üreticiler tarafından karşılanıyor.
Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Asya’ya dünyanın farklı coğrafyalarında deri ve spor ayakkabı ile terlik ihtiyacının önemli bir bölümü, Gaziantep’ten karşılanıyor.
Gaziantep’te ayakkabı sektörü, bin 200 ayakkabı, 400 terlik, 200 yan sanayi imalatçısı ve 80 bin çalışanıyla 33 farklı sektörü içerisinde barındırıyor.
Türkiye’de her üç ayakkabıdan biri Gaziantep’teki firmalar tarafından üretiliyor.
Ancak bu güzel tablo, tersine dönmeye başladı.
Yüksek üretim maliyetleri ve artan ithalat ile üretimden istihdama her alanda büyük kan kaybeden ayakkabı sanayicisi, zor günlerden geçiyor.
Gaziantep’te onlarca yıldır önemli geçim kaynakları arasında yer alan ayakkabıcılık sektörü, geçtiğimiz yıl kaygı verici derecede küçüldü.
Her fabrika bir kaledir ve bu kaleleri kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.
Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.
Ayakkabı ve terlik sektörü 2024 yılından umduğunu bulamadı. İhracatın yüzde 30 oranında azaldığı sektörde ithalat ise yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.
Gaziantep ayakkabı sektörü, ihracatının yüzde 65’ini 200 metrekarenin altında faaliyet gösteren küçük atölyelerimiz tarafından gerçekleştirildi. Ancak bu atölyelerimiz paraya ulaşmada sıkıntı yaşıyor.
08.01.2025 21:30:20