İŞTE WHATSAPP’A ALTERNATIF MESAJLAŞMA UYGULAMALARI

Facebook çatısı altında faaliyet gösteren WhatsApp, kullanım koşullarını değiştirerek yeni bir sözleşmeyi kullanıcılarına sundu. Bu sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların 8 Şubat’tan itibaren WhatsApp kullanmaya devam edemeyeceği belirtildi.


WhatsApp'ın 8 Şubat itibarıyla geçerli olacak yeni gizlilik politikası tartışmaların odağında yer aldı. Kullanıcıların kişisel verilerini Facebook ve diğer grup şirketleri ile paylaşma şartı getiren yeni güncellemenin ardından bazı kullanıcılar alternatif uygulamalara yönelmeye başladı. Peki, WhatsApp yerine ne kullanılabilir? İşte en iyi alternatif mesajlaşma uygulamaları...



TELEGRAM



Kullanımı ücretsiz olan Rusya merkezli anlık mesajlaşma platformu Telegram, WhatsApp’ın en güçlü alternatiflerinden biri. WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesini zorunlu olarak kullanıcılara kabul ettirmek istemesi en çok bu uygulamaya yaradı. Yazışma dışında sesli ve görüntülü aramaya da imkan veren Telegram, aynı zamanda masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan da kullanılabiliyor.



BiP



WhatsApp’ın bir başka alternatifi ise Turkcell’in geliştirdiği BiP uygulaması. Sesli ve görüntülü aramaya izin veren uygulama, aynı şekilde grup üyeleriyle de sesli ve görüntülü görüşmeye imkan sağlıyor. Bilgisayardan da erişim sağlanabilen BiP’in Windows ve Mac için geliştirilen uygulaması bulunuyor. BiP, operatör ayrımı olmaksızın tüm kullanıcıların erişimine açık durumda. BiP uygulamasına 3 günde 4.6 milyon yeni kullanıcı katıldı.



SIGNAL




Signal, Signal Protokolüne dayalı olarak mesajlaşma için uçtan uca şifreleme kullanıyor. Ayrıca mesajlar veya kullanıcılar hakkındaki meta verileri kaydedilmiyor. Bu uygulama, grup mesajlaşma ve sesli mesajların yanı sıra sesli ve görüntülü aramaları da destekliyor. iPhone, iPad, Mac, Windows, Linux ve Android ile de uyumlu şekilde çalışıyor. Uygulama Signal Vakfı’nın çatısı altında faaliyet gösteriyor. 



İMESSAGE




Apple’ın WhatsApp’a rakip olarak tasarladığı iMessage uygulaması, son yıllarda daha çok tercih ediliyor. iPhone, iPad, Mac cihazlarda eş zamanlı olarak kullanılabilen uygulama, grup mesajlaşma, konum paylaşımı, mesaj efektleri gibi özellikler sunuyor. iMessage uçtan uca şifreleme desteğine sahip. Diğer yandan iMessage, sadece Apple cihazlarına özel bir uygulama ve Android cihazlarda çalışmıyor.



VİBER




Uzun yıllardır WhatsApp’ın bir alternatifi olan Viber, WhatsApp ve diğer popüler mesajlaşma uygulamaları gibi sesli ve görüntülü arama özelliğine sahip. 250 kişiye kadar grup açılabilirken Viber; metin mesajlarını, video ve sesli aramaları, fotoğrafları, videoları ve grup sohbetlerini konuşma uygulamalarında otomatik olarak şifreliyor. Uygulamayı bilgisayar üzerinden kullanabilmek de mümkün. 


LINE




WhatsApp’a Japonya’dan çıkan bir alternatif olan Line, temel iletişim seçeneklerine ek olarak, eğlenceli çıkartmalarıyla keyifli bir deneyim sunuyor. Kullanıcılarına farklı oyun ve eğlence servisleri de sunan Line uygulaması alternatif olarak rahatlıkla tercih edilebilir.


DEDİ 



Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) tarafından geliştirilen yerli uygulama Dedi, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Anlık mesajlaşma platformu olan uygulama, sesli ve görüntülü aramaya da izin veriyor. Uçtan uca şifreleme desteği de sunan Dedi, açık kaynak kodlu bir yazılım. 



DİSCORD



Discord Genelde Twitch yayıncıları tarafından kullanıldığı için Türkiye’de adını duyursa da Discord, özellikle oyuncuların favori buluşma mekanlarından. Sıradan bir mesajlaşma uygulamasına kıyasla kalabalık kanallar, sohbet odaları kurma imkanı sunuyor. Kesinlikle gündelik kullanım için uygun değil, ancak yakın çevrenizde Discord kullananların sayısı fazla ise tercih edebilirsiniz.



12.01.2021 18:13:00