CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirlinin yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; hayvancılık sektöründe yerli üreticiyi mağdur eden ithal hayvan politikalarını, süt ve yem paritesindeki düşüşü, döviz artışıyla ile artan girdi maliyetlerinin yanında sektördeki hibe teşviklerin yetersizliğinin sebeplerini sordu.
Milletvekili Kaplan, ülke genelinde 2007 yılından itibaren devam eden hayvan ithalatının yanında, besici ve süt üreticilerin en önemli girdi maliyeti olan hayvan yeminin de ithal ediliyor oluşu, üreticileri çaresiz bırakmaya devam ediyor. dedi. Dövizdeki sürekli ve hızlı artış sebebi ile girdi maliyetleri artarken, süt ve et fiyatlarının beklentiyi karşılanmaması sebebi ile üreticilerin sektörden çekilmek zorunda bırakıldığı sözlerine ekledi.
Döviz artışından payını alan kalemlerden birinin de ilaç sektörü olduğunu söyleyen Kaplan, hayvan bakımında hayati öneme sahip olan birçok ilaç fiyatında %40ın üzerinde artış gözlemlendiğini ekledi.
YEM, SÜTTEN DAHA PAHALI; SÜT MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR
Süt üretimi yapanların en önemli göstergesinin süt ve yem paritesi olduğuna dikkat çeken Kaplan, yemin sütten daha pahalı olduğunun ve sütün, maliyetini karşılamadığının altını çizdi. Milletvekili Kaplan, Sütten zarar eden üretici, hayvanlarını mecburen kesime göndermek durumunda kalıyor. Bu şekilde artan et üretiminin yanında ithal hayvanların da etkisiyle et fiyatları da üreticisini memnun etmiyor. dedi.
CHPli Kaplan et randımanlarının yüksek olması ithal hayvanları tercih sebebi yaparken, yarı fiyatına satış yapmaya razı olan yerli üretici, en iyi ihtimalle zararına satış yapabiliyor, aksi halde besi hayvanı elinde kalıyor. Haksız rekabete sebep olan ithal hayvan politikası sebebi ile yalnızca Gaziantepte beş büyük çiftlik üretimini durdurmuş, kayıtlı hayvan sayısında ciddi azalmalar olmuştur.dedi.
HİBE VE TEŞVİKLER YETERSİZ; MERA VE OTLAKLAR ÜCRETLİ
Milletvekili Kaplan, hayvancılıkta hibe ve teşvikler mevcut olmakla birlikte yetersiz ve üreticiyi borçlandıran bir sistem ile sunulmakta olduğunu söyledi. Gaziantepte düve hibesine binlerce başvuru yapılmış iken; yalnızca 235 işletmenin faydalanabildiğini, küçükbaş besi üreticileri için hiçbir hibe ve teşvik sunulmadığını ayrıca mera ve otlaklardan ücret karşılında faydalanma uygulaması ile üreticinin daha da zor durumda bırakıldığının altını çizdi.
Bakana Sorular;
1.Hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getiren ithal hayvan politikasına devam edecek misiniz? Eğer edecekseniz sebebi nedir? Yerli üreticinin besi hayvanı elinde kalıyorken piyasanın ithal hayvanlara gerçekten ihtiyacı var mıdır?
2.Dövize endekslenmiş bu sektörde, üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise nelerdir?
3.Yem satışçıları için bir fiyat sınırlaması yapılmıyorken; et ve süt fiyatlarında sınırlamanın devam etmesinin paritelere olan olumsuz etkisini düzenlemeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Var ise nelerdir?
4.Teşvik ve hibe ile desteklenmeyen yerli ve küçükbaş besi üreticileri için herhangi bir teşvik ve hibe programı planlıyor musunuz? Planlıyorsanız ne aşamadadır?
26.06.2020 12:52:00