ÖNCE DOĞALGAZ ŞİMDİ DE PETROL! ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabar ve Cudi’de petrol bulunduğunu açıkladı! Konya’da Toplu Açılış Töreni’nde kritik açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı müjdeyi verdi! İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya’da Toplu Açılış Töreni’nden önemli açıklamalar yaparken, petrol keşfi için ‘Cudi Gabar’dan günlük olarak 100 bin varil kapasiteli petrol bulduk Cizre’ye 20 km mesafedeki bu petrol rezervi çok yüksek bir kaliteye sahip’ ifadelerine yer verdi. Cudi ve Gabar duanın nerelerde olduğu ve ne kadar petrol rezervi bulunduğu soruları merak ediliyor. İşte detaylar!

 

 


CUDİ DAĞI NEREDEDİR?

 


Cudi Dağı Türkiye’nin Şırnak şehrinin Silopi ilçesinde yara almakta olan 2.144 m yüksekliğe sahip dağ. Tufandan sonra da Nuh peygamberin gemisinin indiği yer olduğuna inanılmaktadır. Kurak bir bölgede yer alan Cudi Dağı’nın yüksek kesimlere son derece yağış alır. Bundan dolayı 1.500 ve 2.000 metreleri arasında çam ve meşe ormanları bulunur. Türkiye- Irak sınırına 15 km mesafede ve elips biçiminde olan bu da üstünde 2 metreyi aşan 4 doruk yer alır. Bunlardan 2.017 m yükseklikte olanı ise ‘Nuh Peygamber Ziyaret Tepesi’ olarak anılıyor.

 

 

GABAR NERESİ?

 


Ülkenin Şırnak şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Güneydoğu Toroslar üstünde bulunan dağ ise Gabar dağıdır. Batı ve güneyinden Dicle Nehri akarken, güneydoğusunda da Cudi Dağı bulunur.

 

 

YÜKSEK KALİTELİ REZERVE SAHİP

 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı; ‘Daha önce petrol yok diye üstüne beton dökülen kuyulardan, terör sebebiyle terk edilen bölgelerden hamdolsun şimdi petrol üretimine başladık. Dünyada karada yapılan en büyük keşiflerden birini geçen yıl Türkiye olarak biz yaptık. Cudi Gabar’dan günlük olarak 100 beni varil kapasiteye sahip petrolü bulduk. Yeni petrol kuyusunun ismi Şehit Aybüke Yalçın. Cizre'ye 20 km mesafede bu petrol rezervi çok yüksek bir kaliteye sahip. İlk kuyudan aldığınız petrole şimdiden işlenmek için rafinerilere sevkine başladık. Bu petrol rezervinin ülkemizin ve milletimizin hayrına bir durum olacağından şüphesi olan var mı?’ dedi.


03.05.2023 10:50:50