RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI: DASK ZORUNLULUĞU KALKTI! İŞTE DETAYLAR....

OHAL çerçevesinde yeni kararname çıktı! Artık DASK zorunluluğuna gerek kalmayacak! Yeni kararname resmî gazetede yer aldı! İşe detaylar!

Deprem bölgesinde yıkık ya da ağır hasarlı yapılarda DASK zorunluluğuna gerek kalmayacak. OHAL çerçevesinde kararname Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer aldı. Uluslararası kuruluşlardan elde edilecek kredi ve hibeler ile finanse edilecek olan projelerde vergi ve diğer ödemelerde herhangi bir şekilde harç ücreti ödemesi yapılmayacak. Detaylar!

 

 

KARARNAME RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

 


Olağanüstü hal (OHAL) çerçevesinde afet ve Acil Durum Yönetimi alanında alınan kimi tedbirlere yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete ’de yer aldı. Kararnameye göre deprem bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yıkık ya da ağır hasarlı olarak tespiti yapılmış konut, iş yeri ve ahır sahibi depremzedeler adına 7269 sayılı kanun hükümleri gereğince hak sahibi olma ve borçlandırma onları yapılması şartıyla, bu yapıların inşası ya da kredi sağlanmasında DASK zorunluluğu olmayacak.

 


2 AY İÇİNDE BAŞVURUNUN YAPILMASI GEREKLİ

 


Konut, işyeri ve diğer yapıların tekrardan inşasında ya da kredi sağlanmasında kendilerine ait olmayan arsa ya da arazi üstüne inşaat ruhsatı almaksızın bina inşa eden yapı sahipleriyle imar planında yapılması sakıncalı olarak belirlenmiş olan yerlerde ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların sahiplerinin, hak sahibi olarak kabul edilmeyeceğine dair kısıtlayıcı hüküm artık uygulanmayacak. Deprem belgesi olarak kabul edilen yerlerde 7269 sayılı kanundan yararlanarak inşaat kredisi tahsisi veya bina yapımı isteyenlerin hak sahipliği başvurusuna dair duyuru, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı internet sitesinde duyurulacak ve hak sahiplerinin 2 ay içinde başvurması gerekecek. Bahsi geçen süre gerektiği zaman en fazla bir ay kadar uzatılacak.

 

 

TAPU KADASTRO VE HARÇ İŞLEMLERİNE DAİR

 


Karara göre depremin meydana getirdiği hasarların giderilmesi hedefiyle uluslararası kuruluşlardan sağlanacak kredi ve hibeler ile finanse edilecek projelerin uygulanması dolayısıyla taşınmaz malların alım, ipotek, satım, tapu kadastro işlemleri ve verilmesi gereken beyanname ile sözleşmeleri her türlü vergi, katılma payı, resim, ücret ve harçtan istisna olacak.


14.04.2023 11:10:34