RIZA METNİ İMZALATILMADAN KORONA VİRÜS AŞISI YAPILMAYACAK

Çin aşısının ülkemize gelmesiyle birlikte artık aşının yapılması ile ilgili konular konuşulmaya başlandı. Aşılama için öncelikli gruplar da belirlendi. Aşı yapılanlara hastanın rızasını alma almacı taşıyan ONAM rıza metni imzalatılacak.


Bakanlık, Çin’den temin edilen 3 milyon dozluk Sinovak aşısının 30 Aralık 2020 tarihinde ülkemize getirildiğini ve Türkiye Cihaz ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarına göndererek analiz sürecini başlatmıştı. Aşıların analizi için en az 14 günlük süre lazımdı ve bu sürenin sonuna gelindi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ilgili onayı vermesi durumunda önümüzdeki günlerde başkentteki ana depodan içerisinde soğuk hava deposu bulunan tırlarla ülkemizin dört bir yanına dağıtım ve aşılama başlayacak.



TIRLARDA UYARI SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK


Sinovak aşıları öncelikli olarak hastanelere gönderilecek ve sağlık personeline uygulanmaya başlanacak. Aşının bir kısmı aile sağlığı merkezlerindeki aşı depolarında bulunacak. Bakanlık 81 ile gönderilecek aşıların taşınacağı tırların tanıtımını yaptı. Coronavac aşıları için 2-8 derecelik sıcaklık yeterli geliyor. 81 ile dağıtım yapacak tırlarda ısı bu derecenin altına kesinlikle düşmeyecek. Yine tırlarda soğuk zincirin bozulma ihtimaline karşı da gerekli her türlü önlemler alınacak. Bu konuyla alakalı tırlarda bir uyarı sistemi bulunacak.



AŞI NASIL UYGULANACAK?


Ülkemizde sağlık personeli sayısı 1.5 milyona yaklaşmaktadır. İlk aşamada gelen aşının yarısı, 28 gün sonra ise diğer yarısı sağlık personeline uygulanması bekleniyor. Lakin ilk dozun yapılmasından sonra yine Çin’den sipariş edilen 47 milyon dozluk aşının da gelmesi durumunda bağışıklama hızlandırılacak, sağlık personelimiz ikinci dozun olmasına gerek olmadan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarda aşılama yapılmaya başlanacak.



BU ÖZEL TIR’LAR TAŞIYACAK


Çin menşeili Sinovac firması tarafından üretilip gönderilen aşıların illere dağıtımını yapacak Sağlık Bakanlığı’na ait iklimlendirme özelliğine sahip firigofirik olan bu araçlar ilaç deposunda bekletiliyor.


Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ile Önlenebilir Genel Dairesi Başkanlığı’dan Dr. Tarkan Mustafa Yamanoğlu dün tırların tanıtımında ve aşı dağıtımına ilişkin bu bilgileri verdi: ” Bu gördüğünüz araçlarımızın sıcaklığı eksi 20 ile artı 20 arasında ayarlanabiliyor. Sıcaklık gerek uzaktan gerek kayıtlı bir şekilde sürekli izlenebiliyor. Bu araçlar koronavirüs aşılarının dağıtımını yaparken tek bir ile uğramıyor. Güzergah ve rota planlaması yapılarak gidiyor. Bu rotalarda başkentten çıkan araç ülkemizin en ücra köşesindeki ile kadar ulaşıyor. Zaten her ilde yeterince aracımız var. Aşılar, illere verilen rakamlara göre onun üzerindeki özel iklimlendirmeli araçla ülkemize aynı anda sevk edilecek ve en kısa sürede 81 ilin deposuna teslim edilecek.



ÇİN AŞISI ENDONEZYA’DA YÜZDE 65.3 ETKİNLİK


Çin aşısını sipariş veren bir başka ülke olan Endonezya, koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verdi. Yapılan açıklamada aşıyla ilgili son klinik çalışmalar, aşının yüzde 65.3 oranında etkili olduğunu ortaya koydu. Böylece Çin menşeili Sinovac aşısı ülkede kullanım izni verilen ilk aşı oldu. Endonezya genelinde aşılamanın 14 Ocak’ta başlaması planlanıyor. Ülkemizde olduğu gibi Endonezya’da da aşılama işlemi ilk olarak sağlık çalışanlarında yapılacaktır.


Ülkemizin yurt dışındaki gururu Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BİoNTecht firması da 2021 yılı aşı teslimat hedefini yükseltti. Firma hedefini 1.3 milyar dozdan 2 milyar doza yükselttiğini duyurdu.


Aşılama işlemi için hazırlıklarda son aşamaya gelinirken, önümüzdeki hafta belirlenen planlar dahilinde aşılar da yapılmaya başlanacak. Yetkililer BİoNTech firması ile yapılan anlaşma gereği ilk 500 bin aşının çok kısa bir süre yani 10 gün içinde ülkemizde olacağını ileri sürdüler.


Aşı yapılacaklara aşı hastanın rızasını alma hedefi taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Rutin bir biçimde yapılan ve daha önce yapılan 13 aşıda alınmayan bu rıza belgesinin pandemi döneminde çok acil aşılama kararı verilmesi ve bu aşıların henüz tam olarak ruhsat almamaları sebebiyle sorumluluğun vatandaşla paylaşılması için gerektiği belirtildi.



ÇOK KRİTİK İKİ AY


Vakalarda yaşanan gerileme de takip edilmeye devam ediliyor. Böyle giderse vakaların 3 gün içinde 7 binin altına ineceği, kontrollü hayatın böyle devam etmesi durumunda, sağlık altyapısının bu süreci çok rahat bir şekilde yönetebileceği ifade edildi. Şubat ve Mart aylarının ise çok kritik olduğu, bahar ile birlikte kademe kademe yeni uygulamalara geçilebileceği ifade ediliyor. Yine uzmanlar, önemli olan önümüzdeki iki ay gerekli önlemlere uyulması ve çok hızlı bir şekilde aşılama yapılması. Bu iki ay bizim için kritik bir dönemeç diye belirtiyorlar.



BAŞKAN ERDOĞAN’DAN AŞI AÇIKLAMASI


Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, pandemi tedbirleri ile ilgili olarak, ”Vaka sayılarının belirli bir rakamın altına inilmesiyle birlikte elbette kısıtlamayı da kademeli bir şekilde azaltacağız.’2 dedi. Cumhurbaşkanı gelen aşının bu sonuna kadar yapılacağını söyledi.



13.01.2021 12:20:00