TCMB FAİZ KARARINI BUGÜN AÇIKLAYACAK

Investing.com - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faiz kararını bugün açıklayacak.

Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından yeni Başkan Fatih Karahan tarafından açıklanacak ilk faiz kararında piyasa genelinde bir değişiklik beklenmiyor. Daha önce yapılan açıklamalara ve son TCMB faiz kararındaki söylemlere göre politika faizinin %45 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

 

Buna göre yüksek enflasyon ortamının Mayıs ayına kadar sürmesi beklenti dahilinde kalırken TCMB’nin sıkı para politikasını sürdürmesi öngörülüyor. Bununla birlikte enflasyonla mücadelede merkezin yüksek faiz politikası yanında farklı enstrümanları da devreye alma çabası olduğu görülüyor.

 

Son zamanlarda piyasada likidite bolluğunun oluşmasına bağlı olarak mevduat faizlerinde bir geri çekilme söz konusu oldu. Ardından Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Alınan karar ile KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı, 6 ay vadeye kadar %30'dan %25'e indirildi. Döviz cinsinden hesaplar için zorunlu karşılık oranı ise %4'ten %8'e yükseltildi. Bu önlemlerin ardından 5 hafta boyunca geri çekilen mevduat faizlerinin tekrar yükselişe geçtiği görüldü.

 

Yurt dışında bugün öne çıkan diğer ekonomik veriler arasında Euro Bölgesi'nde TÜFEverisi ile ECB'nin toplantı tutanakları yayımlanacak. ABD’de ise Haftalık  İşsizlikn Maaşı Başvuruları açıklanacak. Diğer yandan Avrupa ve ABD’de öncü PMI verileri takip edilecek.


22.02.2024 13:18:45