"Pandemide gerçekten tepe noktasından aşağı iniyoruz ve rakamlar olarak iyi gidiyoruz. Ancak tedbirlerde gevşeme, duraksama, en ufak bir ihmal tabloyu tersine döndürür. Türkiye olarak süreci iyi yönetiyoruz. Yapılan hazırlıklar, ilaçların yatan hastalara anında verilmesi, sağlık personelimizin oluşu ve onların cefakar tavrı sayesinde hastanelerde büyük başarı sağladık. Pek çok kural ve uygulamayı salgının gidişatına göre aldık. Hayatın normal akışına dönmesi rakamlar ve ülkenin gidişatına göre şekillenecek." salgınında ilk vakanın görüldüğü 11 Marttan önceki güne kadar ilk kez iyileşen hasta sayısının yeni vaka sayısını geçmesi herkesi umutlandırdı. Uzmanlar, umut veren tabloyu Milliyete değerlendirdi:
"Pandemide gerçekten tepe noktasından aşağı iniyoruz ve rakamlar olarak iyi gidiyoruz. Ancak tedbirlerde gevşeme, duraksama, en ufak bir ihmal tabloyu tersine döndürür. Türkiye olarak süreci iyi yönetiyoruz. Yapılan hazırlıklar, ilaçların yatan hastalara anında verilmesi, sağlık personelimizin oluşu ve onların cefakar tavrı sayesinde hastanelerde büyük başarı sağladık. Pek çok kural ve uygulamayı salgının gidişatına göre aldık. Hayatın normal akışına dönmesi rakamlar ve ülkenin gidişatına göre şekillenecek." "Bir yangını tamamen söndürmeden, Yangın bitti diyemeyiz. Basamak basamak, kontrolü şekilde normalleşme sürecine gireceğiz. Yaz ayları için umutluyuz. Bazı insanların açıklanan verilerden tatmin olmadığı, sayıların çok daha yüksek olduğu iddia ediliyor. İtalyada, ABDde cenaze işlemleri bile yapılamaz durumda ve bu ülkelerdeki hastalar hastane koridorlarına yığılmış vaziyette. Türkiyede şu an için yoğun bakımda boş yataklar, boş servisler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye, Covid-19 pandemisinde Avrupanın pek çok ülkesi ve ABDye göre çok daha iyi durumda.
"Prof. Dr. Hasan Tezer (Bilim Kurulu üyesi):
"Vaka artış hızımız kademeli olarak yüzde 15lerden önce yüzde 12lere, sonrasında yüzde 8lere kadar geriledi. Doğru uygulamaların neticesini görüyoruz. Sokağa çıkma kısıtlaması, mevcut tedavi yaklaşımları, test sayısındaki artış, sağlık personelinin gayretleri tabloyu lehimize çevirmiş durumda." "Gevşemeden yola devam"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı:
"Son derece iyi noktadayız ama bir hafta daha sabretmeliyiz. Bunalıp dışarı çıkma ihtiyacı duyan insanlar var. Bizim ölüm oranımız düşük. Bunun nedeni hastaların ağırlıklı olarak genç olması. Bunu sağlayan 65 yaşın dışarıya çıkmaması. Belli kurallarla dışarıya çıkarıları lazım. Her şeyi yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde yapacağız. Bir adım atacağız ve virüs ne yapıyor, bakacağız. Evden çıkanlar da dikkatli olacak. Ne zamana kadar? Aşı bulunana ve aşılama yapılana kadar."
"Belki restoranlar açılacak ama 1,5 metreden yakın oturulmasına izin verilmeyecek. Belki oteller açılacak ama tam kapasite çalışmasına izin verilmeyecek. Ama aşı bulunursa eskisi gibi olacak. Bulununcaya kadar hep kontrollü yaşayacağız. Ya da virüs mutasyona uğrayacak artık bulaşmayacak.""Rehavet tabloyu tepetaklak eder"
Prof. Dr. Oğuztürk de, rakamların doğru işler yapıldığını gösterdiğini vurgulayarak, Doğru yolda olduğumuzun, ancak henüz finişe varmadığımızın objektif göstergesi. Bu değerlere bakarak zirve döneminden çıktık, düşüşe geçtik demek için biraz erken. Muhtemelen mayıs ayı başından itibaren pik döneminden uzaklaşacağız kanaatindeyim diye konuştu."Amasız, istisnasız"Bu öngörünün gerçekleşebilmesi için iyileşen hasta sayısının günlük yeni vaka sayısından fazla olduğu günler sayısının artarak bir süre daha devam etmesi gerektiğine işaret eden Oğuztürk, Her salgında olduğu gibi bu pandemide de yükseliş sürecini, plato dediğimiz yatay seyir dönemi takip edecek. Bu plato döneminden sonrada mayısın son haftasına varmadan önce ciddi düşüş dönemine gireceğiz. Ama sosyal mesafe başta olmak üzere tüm izolasyon kurallarına kesintisiz uymak şartıyla dedi. İstisnasız tüm izolasyon tedbirlerini en üst seviyede uygulamak gerektiğini kaydeden Oğuztürk, şöyle devam etti: Bu öngörünün gerçekleşebilmesi için iyileşen hasta sayısının günlük yeni vaka sayısından fazla olduğu günler sayısının artarak bir süre daha devam etmesi gerektiğine işaret eden Oğuztürk, Her salgında olduğu gibi bu pandemide de yükseliş sürecini, plato dediğimiz yatay seyir dönemi takip edecek. Bu plato döneminden sonrada mayısın son haftasına varmadan önce ciddi düşüş dönemine gireceğiz. Ama sosyal mesafe başta olmak üzere tüm izolasyon kurallarına kesintisiz uymak şartıyla dedi. İstisnasız tüm izolasyon tedbirlerini en üst seviyede uygulamak gerektiğini kaydeden Oğuztürk, şöyle devam etti: "Evde kalıp kurallara harfiyen uymamız gerekiyor. Nisan sonrası azalma eğilimi olsa bile bu kurallara esnetilmeden devam edilerek sağlık profesyonelleri tarafından ne söyleniyorsa harfiyen uyulmalıdır. Amasız, istisnasız, kurallara uyma şeklinde işleyecek bir süreçte mayıs ayı sonundan itibaren Covid-19a karşı takdire şayan bir başarı sağlamış olacağız."
26.04.2020 15:37:00