ANTEPFISTIĞI, KENDİ ATIK DIŞ KABUĞUYLA BESLENEBİLMEKTEDİR

GÜNDEM Haber Girişi : 24 Ağustos 2022 11:56
ANTEPFISTIĞI, KENDİ ATIK DIŞ KABUĞUYLA BESLENEBİLMEKTEDİR
Nestle Damak Çikolataları Sponsorluğunda, TEMA Vakfı ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliğinde, 2011 yılından beri FISTIĞIMIZ BOL OLSUN PROJESİ bölgemizde yürütülmektedir.

 

Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nde Eğitim Çalışmaları Devam Ediyor

 

Proje kapsamında üreticilerimizle her zaman birlikte olmayı sahada bizzat bulunmayı önemsiyoruz. Üreticilerimizle birlikte olduğumuz Bahçe Günü Etkinlikleri kapsamında Nizip Kesiktaş Köyü’ünde üreticilerimizin bildikleri ama farkında olmadıkları verileri paylaştık.

 

Antepfıstığı üretiminde verim ve kalitenin artırılması için çalışıyoruz.

 

Projenin temel hedefi: antepfıstığı üretiminde verim ve kalitenin artırılmasıdır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalar; 10 yılı aşkın süredir yürütülmektedir. Verim ve kalitenin artırılmasında öncelikli konu, toprağın iyileştirilmesidir. Bölgede, geçen yıl toprak örneği alarak yaptığımız incelemelerde; yöre topraklarının Organik Madde miktarının %1’ in altında ve aşırı kireçli olduğunu gördük. Toprak Organik Madde miktarının % 1-5 aralığında olması uygundur. Bu değer %1’in altında ise burada Organik Madde varlığından söz edilemez. Toprak Organik madde miktarı ne kadar yüksek ise toprak o oranda canlı, su tutma kapasitesi yüksek ve üzerindeki bitkiyi daha iyi besler durumdadır. Aşırı sıcak ve topraktaki yüksek kireç, Organik Maddenin varlığını ve toprakta tutunmasını engeller. Üzerinde bulunduğumuz bu bahçeden aldığımız toprak örneklerinde de kireç oranı ve buna bağlı olarak pH yüksek ve Organik Madde miktarı %1’in altındaydı. Bu bahçede toprağın yapısını düzeltmek ve hangisinin daha iyi olduğunu saptamak amacıyla, her konu 16 ağaçtan oluşacak şekilde üç ayrı Organik Madde uygulaması yaptık. Bunlar;

 

1- Solucan gübresi 5kg/ağaç uygulandı

2- Kompost(antepfıstığı kırmızı kabuğundan yapıldı) 20kg/ağaç uygulandı

3- Yanmış çiftlik gübresi 40kg/ağaç uygulandı

 

Bu üç organik madde uygulaması yanında, iki konu daha seçildi. Bunlardan bir tanesine hiç gübre uygulaması yapılmazken (Ko), diğerine yalnızca sentetik 20-20 gübresi (K1) verildi. 25 Temmuz da bu 5 ayrı konudan toprak, 05 Ağustos da yine her konudan yaprak örnekleri alındı. Bu analiz sonuçlarına göre; Toprak Organik Madde miktarı, su tutma kapasitesi, yapraktaki besin madde miktarının en fazla artmasını sağlayan, kompost ve + 20-20 sentetik gübrenin birlikte uygulandığı konu oldu.

 

 

Antepfıstığı, kendi atık dış kabuğuyla beslenebilmektedir.

 

Antepfıstığı kırmızı kabuğuna 1:4 oranında yanmamış hayvan gübresi katarak elde edilen kompost en iyi sonucu vermiştir. Antepfıstığı, kendi atık dış kabuğuyla beslenebilmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.