Güneydoğu'nun en çok göç olan şehri olan Gaziantep'te yaşamak bir hayli zorlaştı.
Türkiye'de kayıtlı işçilerin neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Ev kirası, fatura, mutfak, giyim, yakıt, okul masrafı için asgari ücret yetmiyor. Vatandaş zamlarla boğuşurken borçlanıyor, geçinmeye çalışıyor. Gaziantep'te vatandaşlar geçinebilmek için 2023 asgari ücretinin 20 Bin lira olması gerektiğini söylüyor.
ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti; yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıkladı.
'ÇARŞIYA GELDİK, ELLERİMİZ BOŞ'
Gaziantep'te açıklamalarda bulunan Aysel A: “Ev hanımıyım, eşim emekli, geçinmeye çalışıyoruz. Bir şeker 180 lira oldu, kira arttı; en düşük kira 2 bin lira oldu. Her şey arttı, inan ki yetişemiyoruz. Asgari ücret 18-20 Bin TL arası olursa, yetmese bile, idare eder.” dedi. Ev hanımı Aysel A'nın eşi de emekli “Geçinemiyoruz. Asgari ücret 20 bin lira olsun.” talebinde bulundu.
Bir başka ev hanımı Elmas S. , geçim derdini şöyle anlattı: “Eşim işçi, ben ev hanımıyım. Kira ödemediğimiz halde geçinemiyoruz. 3 çocuk okutuyorum, çok zorlanıyoruz. Çarşıya geldik, ellerimiz boş, asgari ücretin 20 bin lira olması lazım. Çocuklarımı dershaneye gönderemiyorum, en azından çocuklarımı okuturum ki güzel yerlere gelsinler.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ŞİKAYETÇİ!
Tişört alacağım 150 lira, tişörte niye bu kadar para veriyorum?” diye sordu. Ali A. da öğrenci: “Üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Babam fabrika işçisi ama maaş yetmiyor. Köyden bir şeyler gelmese biz geçinemeyiz. Asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin faydası yok, kaşıkla verip çömçeyle (ağaç kepçe) geri alıyorlar.” dedi.
EV HANIMLARIDA ÇALIŞMAK ZORUNDA!
Gaziantep'te bir işveren “Biz asgari ücretin üstünde maaş ödüyoruz, en düşük verdiğimiz maaş 13-14 Bin TL civarında… Bazı firmalar da enflasyon zammı yaptı. Şu anda asgari ücret 20 bin lira civarında olursa, bir evde iki kişi çalıştığı zaman, evini rahat rahat geçindirir.”
GAZİANTEP'TE ASGARİ ÜCRETLİNİN BİR AYLIK MASRAFLARI:
ASGARİ ÜCRETLİNİN ULAŞIM MASRAFI NE KADAR?
Türkiye'nin en büyük sanayi şehirlerinden olan Gaziantep'te çalışan asgari ücretlinin büyük bir kısmı işe toplu ulaşımı kullanarak gidiyor. Diğer çalışanlar ise iş yerlerinin tahsis ettiği servislerle işlerine gidiyorlar. Peki asgari ücretli bir ayda toplu ulaşıma ne kadar harcıyor?
Gaziantep'te çalışan işçilerin büyük bir kısmı haftada 6 gün çalışıyorlar. Bir asgari ücretlinin bir aylık toplu ulaşım masrafı ise ortalama 700 TL tutuyor.
ASGARİ ÜCRETLİ MUTFAK MASRAFLARINA NE KADAR HARCIYOR?
Gaziantep nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan asgari ücretli kesimin aylık mutfak masrafı ise sadece temel gıdalar baz alındığında ortalama 3-4 bin TL arasında değişiyor. Günde ortalama bir ailenin sabah ve akşam 5 ekmek tükettiği baz alındığında ise bir ailenin bir aylık ekmek masrafı ise ortalama 900-1000 TL arasında değişiyor.
KİRADA YAŞAYAN ASGARİ ÜCRETLİLER YANDI!
Gaziantep'te artan fahiş fiyatlardan biriside ev kiraları. Ev kiralarının en çok arttığı illerin başında gelen Gaziantep'te semtine göre kiralar değişiklik gösteriyor. Ortalama bir semtte bir evin kirası ise en az 1500-2000 TL arasında. Gaziantep'te yaşamını sürdüren asgari ücretli bir kişi aylık ortalama maaşının yüzde %25'ini ev kirasına veriyor.
OKUL MASRAFLARINI SAYMIYORUZ BİLE!
Asgari ücretli için yaşam standartları oldukça zor olurken giderlere bir de çocukların okul masrafları eklenince bir asgari ücretli çalışan ay ortasını zor getiriyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala asgari ücretliler kara kara düşünmeye başladı.