Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültür ve sanat hayatına ışık tutan “Ayıntablı Şâkir Efendi'nin Enîs’ül Uşşâk Divanı" adlı eseri okuyucuyla buluşturdu.
19. yüzyılın dönüm noktasındaki kültür dünyasını yansıtmasının yanı sıra millî ve manevi değerleri inşa edip medeniyet kodlarını öne çıkaran bu divan, Millî Eğitim Gençlik Spor eski Bakanı Vehbi Dinçerler ve Dr. Zeliha Açar tarafından yayına hazır hale getirildi.
Eser, Gaziantep'in zengin kültür mirasına katkıda bulunuyor ve bölge tarihine ışık tutuyor. Şiirlerin çok katmanlı anlamları, dönemin şiir ve edebiyat anlayışını ortaya koyarken, Gaziantep'in tarihi ve kültürel zenginliğine de vurgu yapıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından yayımlanan “Ayıntablı Şâkir Efendi’nin Enîs’ül Uşşâk Divanı” adlı kitap Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikültür mağazalarının yanı sıra Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, Gazikültür’ün internet sitesi www.magazagaziantep.com ve kitap satışı yapan internet sitelerinde satışa sunuldu.
TANRIÖVER: KİTAP, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BİR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR
Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, kitabın Gaziantep’in günümüz kültür hayatına geçmişten bir köprü vazifesi gördüğünden bahsederek, “Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına ışık tutan, Mehmed Şâkir Efendi’nin Enîs’ül Uşşâk adını taşıyan divân 18. yüzyılın sonuyla 19. yüzyılın başlarındaki kültür dünyamızı örneklemektedir. Aynı zamanda Millî Eğitim Gençlik Spor eski Bakanımız Sayın Vehbi Dinçerler’in büyük dedesi olan Mehmet Şâkir Efendi’nin divânı bu kitap ile hem Latin harflerine aktarılmış hem de günümüz Türkçesine uyarlanmıştır.” dedi.
YAKAR: ESER, GAZİANTEP’İN KÖKLÜ EDEBİYAT MİRASINI YANSITIYOR
Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise şunları ifade etti:
“Ayıntablı Şâkir Efendi’nin Enîs’ül Uşşâk Divanı Gaziantep’in köklü edebiyat mirasını yansıtan önemli bir örnek. Şehrimiz yetiştirdiği 117 şairle Osmanlı’da en çok divan şairi yetiştiren 11. şehir olmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından kitaplaştırılan Ayıntablı Şâkir Efendi’nin Enîs’ül Uşşâk adlı divanı da bunlardan biridir. Millî Eğitim Gençlik Spor eski Bakanı Vehbi Dinçerler ve Dr. Zeliha Açar’ın yayına hazırladığı bu divan sadece Gaziantep için değil, divan şiiri araştırmaları için de kıymetli bir kaynaktır.”