"Beklenilen Marmara depremi ülkemiz nüfusunun dörtte birini etkileyecektir"

GÜNDEMHaber Girişi : 17 Ağustos 2022 10:57

 

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan 25 milyon insanımızı etkileyecek deprem için yapı stoklarımızın hala istenilenin çok gerisinde olduğunu, yürürlükteki yönetmeliğe göre bir an önce yapılarımızın kontrollerinin hızla yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

 

Altan, bilhassa İstanbul'u etkileyecek olan deprem hala dayanıksız binalar da çeşitli nedenlerden dolayı oturan halkımızı zor durumda bırakacağından bu yapıların bir an evvel dönüşümlerinin sağlanması veya güçlendirmeye uygun olanların güçlendirilmesinin gerekmekte olduğunu söyledi.

 

Altan, eğer acele etmezsek milyonlarca kimse depremde evsiz kalacak ve bununla da kalmayıp bir sürü sorunlarla boğuşacaklardır diyerek devam etmiştir.

 

Prof. Dr. Altan, biz İstanbul Arel Üniversitesi olarak yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza deneyimli ekibimiz ile hizmet vermekteyiz. İnanıyoruz ki çeşitli nedenlerden dolayı en hızlı çözümleme yapılarımızı güçlendirmektir. Yapıların güçlendirilmesi depreme karşı alınabilecek kozlarımızdan en önemlisidir. Çünkü Marmara depremi artık her an beklenmektedir. Buna karşın vatandaşlarımız kendilerine verilen haklarda kısıtlamaya gidilmesine razı olmadığı için hızlı davranmamız açısından güçlendirme birinci sırada yer almalıdır dedi.

 

Altan, kısaca özetlemek gerekirse kısa vadede uygun yapılar için güçlendirme orta vadede kentsel dönüşüm ve uzun vadede ise kırsal dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Devletimizin çeşitli adımlar attığını biliyoruz ve bunlar çok olumlu adımlar ama yetersiz kalmaktadır. Devletimiz ilk önce bina sahiplerine verdiği haklardan dolayı yeniden yıkıp yapma da hak kaybına uğrayacak binalarda güçlendirmeyi zorunlu kılmalı ve kentsel dönüşümü hızlandırıp daha radikal adımlar atmalıdır. Bazı belediyeler bu duruma çözümler üretmektedir. Devletimizin son zamanlarda açıkladığı sosyal konut proje açılımları olumlu adımlardır. Ayrıca devletimiz ülkemiz nüfusunun 1/4'ü İstanbul'da ve 4-5 şehirde yarı nüfusunun olmasından dolayı kentsel dönüşümün yetersiz geleceğini görüp kırsal dönüşüm projelerine hız vermelidir. Son zamanlarda oluşan ekonomik daralmalar da Metropol şehirlerde halkımızın yaşamasını zorlaştırmıştır. Bu yüzden kırsal dönüşüm projeleri daha da önem kazanmıştır. Biz İstanbul Arel Üniversitesi olarak kırsal dönüşüm projemiz hazırdır talep edilmesi durumunda devletimiz ile paylaşmaya hazırız dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.