CHP’Lİ MERİÇ’TEN BAKAN YUMAKLI’YA SORDU: “GÜNEYDOĞU BİRLİK NEDEN KAPATILDI?”

SİYASETHaber Girişi : 01 Ağustos 2024 11:31
CHP’Lİ MERİÇ’TEN BAKAN YUMAKLI’YA SORDU: “GÜNEYDOĞU BİRLİK NEDEN KAPATILDI?”
CHP’Lİ MERİÇ’TEN BAKAN YUMAKLI’YA SORDU: “GÜNEYDOĞU BİRLİK NEDEN KAPATILDI?”

 

AKP ikidarının 22 yıldan bu yana çiftçinin tüm kazanımlarını heba ettiğini ifade eden CHP’li Meriç, “1968 yılında Güneydoğulu üreticilerin ve çiftçilerin çıkarlarını korumak için kurulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan, Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Güneydoğu Birlik) AKP Hükümeti tarafından resmen kapatılmıştır.

 

Söz konusu birlik fıstık, mercimek, biber, üzüm üreticilerinin haklarını koruduğu gibi,  devlet adına ürünlerin fiyat dengesini sağlıyor ve tarım ürünleri piyasasını düzenliyordu. Çiftçiyi serbest piyasadan koruyan bu birliğin kapatılmasıyla çiftçiler mağdur olmuştur.” diye konuştu.

 

Üretimin temeli olan çiftçilerin, tüccarların insafına bırakıldığını söyleyen Melih Meriç, “Tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda bin bir zahmetle ve yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerin ürünlerinin tüccarın iki dudağı arasına bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Biz istiyoruz ki hem üreticimiz, hem tüccarımız hem de bölgemiz kazansın. Ancak iktidar tam aksine, Güneydoğu Birlik gibi köklü kurumları kapatmanın, bölgemizdeki üretimi baltalamanın peşinde.” dedi.

 

 CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

 

Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Güneydoğu Birlik) kapatılma gerekçesi nedir?

 

Çiftçinin sesini duyuran, fiyat dengesi ve istikrar sağlayan, Güneydoğu Birlik’i yeniden açmayı düşünüyor musunuz?

 

Güneydoğu Birlik’in kapatılmasının çiftçi ve tüketici üzerinde oluşturduğu zararları tespit etmeye yönelik yaptığınız bir çalışma var mıdır? Detayları nelerdir?

 

Çiftçiyi serbest piyasadan korumak, ürettiği ürünlerde fiyat dengesi oluşturmak ve çiftçiyi tüccarın eline mahkûm etmemek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.