CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ile birlikte Mardinde elektriği kesilen köyleri ziyaret etti.
CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ile birlikte Mardinde elektriği kesilen köyleri ziyaret eden, zarar gören ekim alanlarını inceleyen ve vatandaşları dinleyen Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, heyet olarak yaptıkları temaslar sonrası açıklamalarda bulundu.
ÜRETİME ENGEL OLUYORLAR
Mardinde bir çok köy ve beldede elektriklerin kesilmiş olduğunu vurgulayan Tutdere Bölgedeki elektrik dağıtımını yapan Dicle Elektrik A.Ş (DEDAŞ), tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarını ödeyemeyen çok sayıda abonenin elektriğini kesmiş durumda. Birçok köyde hem elektrik hem de elektriğe bağlı olarak sular kesik. Elektrik dağıtım şirketi çiftçilerin sulamada kullandığı elektrik için 200 bin ile 500 bin TL arasında faturalar kesmiş. Çiftçinin bu faturaları ödeme imkânı yok. Bunun üzerine DEDAŞ yüzlerce üreticinin elektriğini, hem de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde, kesmiş. Şu anda binlerce dönüm ekili arazi sulanması gerekirken sulanamıyor. Bu uygulamayla üretime engel oluyorlar. Çiftçilerin bu mağduriyetine çok geç olmadan çözüm bulmak lazım. Koronavirüs nedeniyle bütün ülkeler gıda güvencesi için tarımsal üretimin devamı için çiftçisini desteklerken, bu yapılanları anlamak mümkün değildir. Bu mağduriyet bir an önce giderilmelidir. ifadelerini kullandı.
YENİ BİR SALGINA DAVETİYE ÇIKARTIYORLAR
Elektrik Dağıtım şirketinin yeni bir salgına ve koronavirüste ikinci bir dalganın yaşanmasına davetiye çıkardığını vurgulayan Tutdere Bazı köylerde su sistemleri elektriğe bağlı olduğu için su da yok. Derik ilçesinde 43 köyün, Kızıltepe ilçesinde 20 köyün içme suyu kesik durumda. İnsanlar yaz sıcağında içecek su bulamıyorlar. Vatandaşlar 1977 yılında yapılmış bir çeşmeden evlerine su taşıyor. Kaynaklardaki su kirli olduğu için insan sağlığını tehdit eder boyuttadır. Öncelikle insanların temiz suya erişme ihtiyaçlarının ivedilikle karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu bölgede yeni bir salgın hastalık ve koronavirüs salgının da ikinci bir dalganın yaşanması kuvvetle muhtemeldir. İçme suyunun da elektrik dağıtım şirketi tarafından kesilmiş olması aynı zamanda büyük bir insan hakları ihlalidir. İktidarın, bu bölgelerde yaşayan yurttaşlarımızın öncelikle içme suyu talebini karşılamasını istiyoruz.dedi.
ÇİFTÇİ BORÇLARI HİÇ OLMAZSA MAHSUL SONUNA KADAR ERTELENSİN
Heyetin Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezini ziyareti esnasında da açıklamalarda bulunan milletvekili Tutdere, Mezopotamyanın bereketli topraklarında çiftçilerin bin bir emekle ürettikleri buğdayların hasat zamanı başladı. Hasat edilen ürünler de esnafın eline, borsaya ulaşmaya başladı. Gerçekten bu manzara üretimin bereketini ve güzelliğini içeriyor. İnsan bu manzarayı görünce mutlu oluyor. Ancak bu mutluluğun devamı için bu topraklarda ikinci ürünün ekilmesi gerekiyor. İkinci ürün içinde elektrik dağıtım şirketi çiftçiye çok ciddi bir zulüm uygulayarak bunu engelliyor. Buğdayın yerine ekilecek mısırın çiftçi tarafından toprakla buluşturulabilmesi ve bu üründen çiftçimizin faydalanabilmesi için mutlaka elektrik kısıtlamasının ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz bütün şirket yetkililerini ve iktidar temsilcilerini insaflı olmaya, vicdanlı olmaya ve çiftçinin sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Burada çarkların dönebilmesi için mutlaka üretim lazım. Üretimin kaynağı olan elektriğin de ivedi olarak ucuz bir şekilde çiftçiye verilmesi gerekiyor. Çiftçinin elektrik borçları tarafsız kurumlarca önce incelenmeli ve ödenebilecek seviyelere getirilmelidir. Sonra da faizsiz ertelenmeli ve yapılandırılmalıdır. Acilen çiftçiye elektriği ve suyu mutlaka verilmelidir. Çiftçi borçlarının hiç olmazsa mahsul sonuna kadar ertelenmesini ve yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz.dedi.