Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

SAĞLıK Haber Girişi : 30 Ağustos 2023 22:08
Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Sağlığa çok faydalı olan ve alternatif tıbbın vazgeçilmezi olan çörek otu ve yağının ne gibi faydaları vardı?

 

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)] hadisinde de geçtiği üzere hastalıklara çok faydalı olan çörek otu bir çok tedavide kullanılıyor.

 

İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan çörek otunu modern tıbbın kurucu Hipokrat ile modern botaniğin (bitki bilimi) kurucusu olarak görülen Dioscorides'in de kullandığı biliniyor.

 

"Kilo verme, tip 2 diyabet, eklem iltihabı, cilt hastalıkları, sedef, egzema, vitilogo, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak problemlerinde, Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının korunmasında" kullanılan çörek otu yağının saçlara da faydası olduğu söyleniyor.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan çörek otunun faydaları şunlardır:

  • Kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir.
  • Sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir.
  • Antihistamin gibi bir etkiyle alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir. Özellikle saman nezlesinde alerjik semptomları iyileştirebilir.
  • Çörek otu ekstratı içeren bir jelin uygulanması akne iyileştirici özellikle gösterebilir.
  • Astım ilaçları kullanılan kişiler, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, solunum ve akciğer şikayetlerinde iyileşme görülebilir.
  • Diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri tüketmeleri kan şekerleri düzeylerinde denge sağlayabilir.
  • Ülsere sebep olabilen helikobakter pilori enfeksiyonunda yine çörek otu tozu tüketmek faydalı olabilir.
  • Sağlıklı kişilerin kan basıncı seviyesini düşürebildiği söylenen çörek otunun yüksek tansiyon için etkili olduğu beklemek doğru değildir.
  • Sperm sayısı ve hareketi üzerinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtilir.

 

Çörek otu yağının faydalarını sıralayan uzmanlar, "Yüksek Antioksidan İçeren çörek otu yağı akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çörek otu yağı anti-inflamatuvar özelliğini antioksidanlardan alır. Vücuttaki iltihapla savaşmaya yardım ederken kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer gibi kronik hastalıkların riskini düşürmede etkili olabilir." diyor.

 

Çörek otu yağı ile ilgili uyarı ve bazı hatırlatmalarda bulunan uzmanlar yan etkileri ile ilgili şunları söyledi:

  • Böbrek hastalığı olanlar için çörek otu yağı tehlikeli olabilir. Ailesinde böbrek sağlığı ile ilgili problemi olan çörek otu yağı tüketiminden kaçınmalıdır.
  • Hamile ve emziren kadınların ise çörek otu yağı tüketiminden kaçınması gerekir. Hamilelerde yemeklerin içinde tüketilen çörek otunun zararı olmaz ancak bu miktardan daha fazla çörek otu yemek rahimde kasılma sorunları yaratabilir.
  • Kan sulandırıcı ya da beta bloker ilaç kullanan kişiler de çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kan pıhtılaşmasıyla ilgili risk teşkil edebilir.
  • Çörek otu kanama ile ilgili sorun yaratabileceği, kan şekerini düşürebileceği ve uyku sorunu yaşatabileceği ihtimali nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Bu durum ameliyat öncesi, esnası ve sonrasında kullanılan ilaçlar için sakınca doğurabilir. Ameliyattan 2 hafta öncesinde çok miktarda tüketimi durdurulmalıdır.
  • Bazı kişilerde alerjiye neden olabileceğinden ötürü dikkatli tüketilmelidir. Kusma ve çeşitli mide sorunları yaratabilir.
  • Yine çörek otu yağının veya çörek otu içeren bir jelin uzun süreli kullanımı alerjik tepkilere neden olabilir.