Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi

Haber Girişi : 08 Mayıs 2020 17:59
Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi
Hafta başından bu yana sert bir şekilde yükselişe geçen dolar/TL kuru, bu sabah 7.27'nin üzerine tırmanarak tarihi zirvesini yeniledi.


Yükseliş eğilimine devam eden dolar/TL, bu sabah tüm zamanların rekorunu yeniledi. Sabah saatlerinde 7,25'i gören dolar/TL, gün ortasında 7.27'nin üzerine çıktı ve tarihi seviyelerini güncelledi.  


Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası'nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece  yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Kur, 7.26 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı. Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018'de 7,24 ile görülmüştü. Sabah saatlerinde 7.25 seviyenin test edilmesinin ardından kur, piyasalarında açılmasıyla 7.23 seviyelerine çekilmişti. Gün ortasında yeniden yukarı yönlü hareketlenen dolar/TL, 7,27'nin üzerine çıktı. Bu arada Euro/TL de 7.85 seviyesini gördü.


Dolar/TL kısa süreliğine 7,07'ye kadar çekildi


Öğleden sonra dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL kuru, 15:20 sularında kısa bir süreliğine 7,07'ye kadar çekildikten sonra 7,15 seviyesinin üzerinde dengelendi. Saat 15:55'te dolar/TL 7,1720'den; euro/TL ise 7,7530'dan işlem görüyordu.



Borsa sınırlı düşüş


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,18 değer kaybıyla 98.398,81 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 172,65 puan azalırken, toplam işlem hacmi 12,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,19 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,18 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,52 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 1,87 ile turizm oldu.

Piyasada dış veri gündemi ve yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanamayacağı sorusu ise piyasanın ana gündemini oluşturmaya devam ediyor.



TL'nin oynaklık göstergeleri iki haftanın zirvesinde

TL'nin dolar karşısında değer kaybını sürdürerek tarihi zirveleri görmesinin ardından Türkiye'nin yurtdışında işlem gören dolar cinsi tahvillerinin fiyatı düştü, TL'nin oynaklık göstergeleri ise iki haftanın zirvesine çıktı.

Fenics tarafından sağlanan verilere göre TL opsiyon kontratlarında öngörülen bir haftalık vadede öngörülen oynaklık göstergesi yüzde 21.9'a çıktı. Türkiye'nin dolar cinsi tahvillerinden 2030 Ocak vadelinin fiyatı 2.5 sent, Ekim 2026 vadelinin fiyatı 1.8 sent düştü.



'Düşüşün ana sebebi döviz likiditesi ihtiyacı'

Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketleri değerlendiren Ekonomist Soner Kuru, yükselişin ana sebebi olarak gördüğümüz bu durum neticesinde piyasalarda döviz likiditesi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Kuru'nun değerlendirmesi şöyle: 

"Doların uluslararası piyasada değerli olduğu ve sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çıkma eğiliminde olduğu bu süreçte pandemi nedeniyle içeride atılan mali adımlar ve sağlanan destekler dolaşımdaki TL miktarını artırıyor.

Kurdaki yükselişin ana sebebi olarak gördüğümüz bu durum neticesinde piyasalarda döviz likiditesi ihtiyacı hakim. daha önce bu noktada yapılan açıklamalar piyasada beklenti oluşturmuş, kur 7 TL altında bir süre dengede kalmıştı ancak döviz likidite enjekte edecek bir adımın gelmemiş olması son günlerde kurda yeni bir yukarı hareket başlattı.

Uluslararası kurumlarla yapılacak bir swap veya kredi anlaşması neticesinde döviz likiditesine ulaşılabilirse miktara bağımlı olarak kurda ilk etapta 6,80 seviyelerine sonrasında 6,40'lara kadar hızlı bir düşüş olabilir.

Kurda kalıcı bir geri çekilme için ise olası bu anlaşmalara ilaveten küresel tarafta da gelişmekte olan ülkelere bir sermaye akımı trendi başlaması gerektiğini düşünmekteyiz ki bu ağırlıklı olarak pandeminin seyrine bağlı olacak."



Erkan: Döviz getirecek hamleler gerekiyor

Tera Yatırım'dan Ekonomist Enver Erkan da dolar/TL'nin düşmesi için yurt dışından döviz getirecek hamlelere gerek olduğunu aktardı. Erkan'ın değerlendirmesi şöyle: 

"Kurun düşmesi için TRY’y cazip hale getirici veya yurt dışından döviz getirecek hamlelere ihtiyaç var. En çok gündemde olan FX swap görüşmeleri… MB Başkanı Murat Uysal, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.  Bakan Albayrak da swap görüşmelerinin devam ettiğini ve 1’den fazla olabileceğini söyledi. Fed ile bir swap anlaşmasının yapılması kısa vadeli döviz likiditesi ihtiyacının sağlanması açısından önem arz etmektedir."


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.