• Gajsjjd

Eğitimin geleceğini gerici dernekler belirleyemez

SİYASETHaber Girişi : 22 Şubat 2025 10:57
Eğitimin geleceğini gerici dernekler belirleyemez
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum” sözlerinin ardından bazı vakıf ve dernekler, zorunlu eğitimin kaldırılmasını, lise eğitiminin üç yıla düşürülmesini savunuyor.
Eğitimin geleceğini gerici dernekler belirleyemez

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 4+4+4 eğitim sisteminin bu iktidar döneminde getirildiğini hatırlatarak, her gelen bakanın eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapmasına tepki gösterdi. Eğitimin zorunlu olmasına rağmen eğitim dışında kalan çocuk sayısının günden güne arttığını belirten Öztürkmen, çocuk işçiliğini teşvik eden ve kız çocuklarının eğitimden koparan girişimlere karşı olduğunu söyledi.

 

Öztürkmen’in açıklaması şu şekilde:

 

AKP iktidarı döneminde okul öncesinden üniversitelere kadar bütün öğretim programları birçok kez değiştirilmiş, gerici ve piyasacı uygulamalar egemen hale getirilmiştir.

 

Türkiye’de eğitim dışı kalan çocukların sayısı büyük bir hızla artıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son açıklanan 2023-24 öğretim yılının istatistiklerine göre, eğitim dışı kalan çocukların sayısı yüzde 38,4 artarak 612 bin 814’e ulaştı. 17 milyon 480 bin 463 öğrenciye ev sahipliği yapan bu eğitim-öğretim yılında, öğrenci sayısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,4’lük bir düşüş kaydedildi.

 

Eğitim dışı kalan çocuklarımızın sayısı günden güne artarken, okula gitmeyi teşvik etmek yerine, çocukları eğitimden koparacak adımlar atılıyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konan 4 +4+ 4 eğitim sisteminde değişikliğe gideceği iddiaları, endişemizi artırmakta. Yapılmaya çalışılan, giderek kız çocuklarının okul ikliminden uzaklaştırılmasını, karma eğitiminden vazgeçilmesi, gerici tarikat ve cemaatlerin isteklerinin kabul edilmesidir.

 

Yeni eğitim modeli, bilim adamları, eğitimciler, pedagoglar tarafından hazırlanmıyor. Eğitime gerici dernek ve vakıflar yön veriyor.

 

4+4+4 eğitim sistemi, eğitimi parçalı hale getirerek, yıllar içinde çocuk işçiliğini teşvik eden, kız çocuklarını okullardan uzaklaştıran bir sisteme dönüşmüştür. Bu sorunları çözmek yerine, zorunlu eğitimi hedef almak kabul edilemez.

 

4+4+4 sistemi elbette eğitimcilerin taleplerine göre gözden geçirilebilir. Bu sistemin eksikleri, yanlışları çoktur. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması, ilkokulun 5 yıla çıkarılması, orta okulun 3 yıl olması gerekmektedir. Mesleki ve teknik eğitim özendirilmeli. İstekli çocuklar özel olarak desteklenmelidir. Kız çocuklarının eğitimi teşvik edilmeli, çocuk yaşta evliliklere sert yaptırımlar gelmelidir. Köy okulları yeniden açılmalı, taşımalı eğitimden vazgeçilmelidir.

 

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü tarafından düzenlenen çalıştayda, 12 yıllık zorunlu eğitimin 'dayatma' olarak tanımlanması, AKP’nin eğitimi tamamen gericileştirme projesinin bir parçasıdır. AKP’nin eğitim politikaları, yoksul ve dezavantajlı kesimleri eğitimden uzaklaştırarak eğitim hakkını gasp etmektedir. Çocukların eğitim hakkı, anayasal bir haktır. Eğitim alanında sorun varsa, bunun tartışılacağı yer birtakım dini dernekler değildir.

 

Zorunlu eğitim kesintisiz ve kamusal bir hak olmalıdır. Ancak AKP iktidarı eğitimi özelleştirerek, kesintili hale getirerek, zorunlu eğitimin süresini kısaltarak bu ‘yük’ten kurtulmaya çalışmaktadır. Mülakatlar ile binlerce gencin hakkına giren Yusuf Tekin, eğitimi gericileştirerek, devlet okullarını vasıfsızlaştırarak, okullaşma oranını düşürerek, sözleşmeli öğretmenliği norm haline getirerek eğitime telafisi çok zor zararlar vermiştir. Bakan Tekin biran önce istifa etmelidir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.