EKRANI YASAKLAMAYIN, TEŞVİK EDİN!

Ancak çocukları yasaklama yöntemi ile ekrandan uzak tutamayacağımızı belirten Dijital Okur-Yazarlık Uzmanı  Dr. Nabat Garakhanova ‘Ebeveynlerin rolü, çocukların dijital kullanımlarını denetlemek ve desteklemek açısından kritik bir öneme sahip. Bu nedenle ebeveynler bu konuda bilinçlenmeli ve dijitalde en az çocukları kadar usta olmalı. Yasaklamak çatışmayı doğuracağından; ebeveynler çocuğuna doğru yönlendirmeler yaparak dijitali daha verimli hale getirmeli’ dedi.

 

Türkiye’de 6-15 yaş grubundaki çocukların %91,3’ü internet kullanıyor. Bu çocukların %63,8’inin yalnızca kendilerine ait bir dijital cihazı (telefon, tablet, bilgisayar) bulunuyor. Durum böyle iken çocuklara ekranı yasaklamak aile içinde ciddi çatışmalara ve huzursuzluklara neden oluyor.

 

EBEVEYNLER DİJİTAL OKUR-YAZAR VE REHBER OLMALI!

 

Günümüz çocuklarını yasaklama yöntemi ile ekrandan uzaklaştıramayacağımızı vurgulayan Dr. Nabat Garakhanova, dijital okuryazarlığın ebeveynlerin çocuklarına rehberlik edebilmesi için hayati bir beceri olarak öne çıktığını vurguluyor.

 

Dijitale Kalpten Bağlı Aile kitabının da yazarı olan Garakhanova ‘Ebeveynlerin rolü, çocukların dijital kullanımlarını denetlemek ve desteklemek açısından kritik bir öneme sahiptir. Türkiye’de ebeveynlerin %52’si çocuklarının internet kullanımını izlemek için ebeveyn kontrol uygulamaları kullanıyor. Aynı zamanda, ebeveynlerin %49’u çocukların internet kullanım sürelerini kısıtlıyor. Bu oranlar, dijital farkındalık konusunda önemli bir gelişme göstermektedir’ diyor.

 

ARA TATİLLER ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR!

 

Ara tatillerin çocukların dijital dünyayı bilinçli bir şekilde kullanmaları için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizen Nabat Garakhanova ‘ Ebeveynler ekranı yasaklamak yerine, katılımcı olmalıdır. Örneğin çocukları ile ‘dijital beceri saati’ planlayarak birlikte bir projeyi baştan sona tamamlayabilir, videolar düzenleyebilir, yeni içerikler oluşturabilir,eğitim temelli oyunlar oynayabilir, dijital sanat alanında tasarımlar yapabilir.  Ebeveynler çocukların yaratıcı faaliyetlerini teşvik etmek için "haftalık üretim hedefleri" belirleyebilir. Örneğin, bir hafta boyunca bir dijital sanat eseri tamamlamak veya bir hikâye yazıp bunun dijital bir görsel ile eşleştirilmesini sağlamak gibi hedefler, çocukların disiplin ve özgüven kazanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, ebeveynlerin çocukların bu süreçlerdeki başarılarını takdir etmesi, onların üretkenliğe olan ilgilerini artırır ve daha fazla katılım sağlar’ diyor.

 

İÇERİKLERİ ÇOCUKLAR İLE ANALİZ EDİN!

 

Sosyal medyadaki içeriklerin çocuklar ile analiz edilmesinin, doğruluğunun sorgulanmasının eleştirel düşünmeyi teşvik edeceğini söyleyen Nabah Garakhanova, ebeveynlerin sosyal medya kullanımına yönelik temel etik kuralları çocuklarına aktarmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

 

Dijital cihazların bilinçli kullanımının eğitimsel gelişim açısından büyük önem taşıdığını belirten Garakhanova, çocukların eksik konularını tamamlamaları ve bilgilerini pekiştirmeleri için  çok etkili olan EBA gibi eğitim platformlarının çocuklar ile birlikte kullanmanın çocuğunun öğrenme motivasyonunu arttıracağını söylüyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.