Gaz sancısı neden olur, nasıl geçer? Gaz sancısına ne iyi gelir?

SAĞLıK Haber Girişi : 30 Ağustos 2023 21:44
Gaz sancısı neden olur, nasıl geçer? Gaz sancısına ne iyi gelir?
Gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkan şişkinlik, karın bölgesinde gözle görülür büyüme ve ağrıya neden olduğu için yaşam konforunu ciddi oranda düşürüyor.

 

Karın ağrısına ve midede dolgunluk hissine yol açan gaz sıkışması, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıktığından kaynağının araştırılması önem taşıyor. Ciddi bir hastalığa işaret etmeyen gaz sıkışması problemi pratik tedbirlerle ortadan kaldırılabiliyor.

 

Tüketilen yemeklerin içeriği, hızlı yemek yeme, hareketsiz bir yaşam sürmek, yemek yerken ağzın çok açık kalmasına gibi pek çok faktör gaz sancısına sebep olabilir.

 

Bebeklerde ve çocuklarda papatya çayı ve rezene çayı kullanımı sancıları hafiflettiği belirtilirken, yetişkinlerde ise zencefil, kimyon, rezene tohumu, tarçın ve karbonat kullanımı gaz sancısı ağrılarını azalttığı, hastayı rahatlattığı ifade ediliyor.

 

Gaz sancılardan kurtulmak için uygulanabilecek bazı bitkisel yollar ise şöyle sıralanıyor:

 

-Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

 

-Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar.

 

-Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır.

 

-Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.

 

-Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.