Gaziantep’in asırlık lezzetleri kurutmalıklar dünya mutfaklarında

GÜNDEM Haber Girişi : 29 Ağustos 2023 22:00
Gaziantep’in asırlık lezzetleri kurutmalıklar dünya mutfaklarında
Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel yöntemlerle hazırlanan asırlık mutfak lezzetleri sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi oldu.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, geçmişte kışın evlerde tüketilmek üzere yaz aylarında imece usulü hazırlanan Gaziantep sebze kurutmalıklarının artık önemli bir sektör haline dönüştüğünü söyledi.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanması ve özel lezzetinden dolayı biber, patlıcan ve acur gibi çeşitli sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda artık daha fazla rağbet gördüğünü kaydeden Akıncı, kurutmalıkların en fazla Türk vatandaşlarının yoğunlukta bulunduğu Avrupa ülkeleri tarafından tercih edildiğini ifade etti.
Sebze kurutmalıklarının Gaziantep mutfağında çok özel bir yere sahip olduğunu belirten Akıncı, “Eskiden kışın tüketilmek üzere yaz aylarında komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları, eşsiz lezzetleriyle artık evrensel bir değer haline dönüştü. Tüketim potansiyeli her geçen gün artan, iç piyasanın yanı sıra farklı ülkelerden de talep gören sebze kurutmalıkları, mevsimlik olarak bu işi yapan aileler için de gelir kapısı oluşturmakta” dedi.