HEPATİT A HASTALIĞI

SAĞLıKHaber Girişi : 04 Nisan 2022 19:51
HEPATİT A HASTALIĞI
SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDEN UZM. DR. MERVE TÜRKMEN: “ERİŞKİNLERDE HEPATİT A HASTALIĞI, ÇOCUKLARA GÖRE DAHA AĞIR SEYRETMEKTEDİR” “HEPATİT A VİRÜSÜ DIŞKI İLE KİRLENMİŞ SU VE GIDA TÜKETİMİNE BAĞLI BULAŞMAKTADIR”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Merve Türkmen erişkin yaşlarda Hepatit A hastalığının çocuk yaşlara göre daha ağır seyrettiğini söyledi.

 

Dr. Türkmen, halk arasındaki yaygın kanının aksine sadece çocuklarda değil, erişkinlerde de Hepatit A virüsünün hastalığa neden olduğuna dikkat çekti.

 

Hepatit A hastalığının önlenmesinde hijyen ve aşının çok önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Türkmen, “Çocuklarda olduğu gibi 18 yaş üzeri erişkinlerde de Hepatit A virüsüne karşı bağışıklık durumu sorgulanması ve bağışıklığı olmayan kişilerin aşılanması önemlidir” dedi.

 

Hepatit A virüsünün karaciğerde iltihaplanmaya yol açtığını anımsatan Dr. Türkmen “Hepatit A virüsü dışkı ile kirlenmiş su ve gıda tüketimine bağlı bulaşmaktadır. Bu nedenle hijyen çok önemlidir. Ülkemizde zaman zaman Hepatit A virüsüne bağlı salgınlar olmaktadır. Kalabalık yaşam koşulları, sağlıklı su ve tuvalet yetersizliği Hepatit A virüsünün bulaşması açısından risk oluşturmaktadır” uyarısında bulundu.

 

BELİRTİLERİ:

Dr. Türkmen, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

“ - Gözlerde ve vücutta sarılık,

 - Halsizlik,

 - İştahsızlık,

 - Yorgunluk,

 - Bulantı ve kusma,

 - Karın ağrısı,

 - Ateş,

 - Tiksinti,

 - Yorgunluk,

 - Kas, eklem ve baş ağrıları.”

 

Hastalığın çocuklarda yüzde 5-10, erişkinlerde ise yüzde 70 oranında sarılık geliştirdiğini bildiren Dr. Türkmen, “İdrar renginde koyulaşma ve dışkı renginde açılma da olabilir. Hastalar, idrarın çay renginde olduğunu ifade eder” diye konuştu.

 

TEDAVİ:

Hepatit A virüsüne özel bir tedavi olmayıp genellikle şikayetleri hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanabildiğinin altını çizen Dr. Türkmen, bu nedenle hastalık bulaşmadan önce aşılamanın çok önemli olduğuna ve 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulandığına değindi.

 

Erişkin kişilerde hastalığın ciddi seyredebildiğini ve karaciğer yetmezliğine kadar gidebildiğini kaydeden Dr. Türkmen, “Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğinde Hepatit A virüsü ve diğer hepatit virüslerine yönelik tetkiklerle bağışıklık durumu ve aşı gerekliliği değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.