İstanbul'a ışık tutan kütüphane

Haber Girişi : 07 Eylül 2022 14:31
İstanbul'a ışık tutan kütüphane
Ayasofya'nın arkasında, Topkapı Sarayı surları dibinde İstanbul'un en özel kütüphanelerinden biri bulunuyor. 600'ü nadir olmak üzere, binlerce kitap ve görselin yer aldığı İstanbul Kitaplığı, kentin hafızasına ışık tutuyor.

 

Soğukçeşme Sokağı, Sultanahmet.

 

Tarihi yarımadanın en özel noktalarından birinde, İstanbul’un en özel kütüphanelerinden bir tanesi yer alıyor.

 

Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı sadece İstanbul ile ilgili yaklaşık 12 bin kitap ve 25 bin görsel materyal ile 32 yıldır kentin hafızasına ışık tutuyor.

 

Tarihi bir binada yer alıyor

 

Kütüphanenin yer aldığı bina 18. Yüzyıldan beri ayakta duruyor.

 

1960’lı yılların ortalarına kadar mesken olarak kullanılan bina, 70’li yıllardan sonra ticarethaneye çevrilirken, 1986 yılında restore edildi.

 

1990 yılında ise Çelik Gülersoy tarafından satın alınan tarihi yapı, turizm amaçlı kullanılan diğer binaların aksine kültür-sanat alanında kullanımı için kütüphaneye dönüştürüldü.

 

Çelik Gülersoy’un İstanbul’a dair onlarca yıllık koleksiyonu ile başlayan serüveni, günümüzde 600’ü nadir olmak üzere binlerce kitaba ev sahipliği yapıyor.

 

 

İstanbul en çok yazılan kentler arasında yer alıyor

 

Bugün İstanbul Kitaplığı’nın sorumlusu Hayri Fehmi Yılmaz, Uğur İbrahim Hakkıoğlu ve Ayhan Apak ile kütüphanenin ayakta kalmasını sağlayan en önemli isimler arasında yer alıyor.

 

Kütüphanenin genellikle İstanbul araştırmacılarına hizmet verdiğini söyleyen Yılmaz, “Bunların yanında meraklılar, restorasyonlarda yapılarla ilgili bilgi arayan uzmanlar, projeleri hazırlayan ekipler, planlama hazırlığı içerisinde olan yerel yönetimler gibi aklınıza gelecek hemen hemen herkes bizim misafirimiz oluyor” diyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.