Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü dolayısıyla, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılacağı önemli bir söyleşiye ev sahipliği yapacak.
GAÜN Mavera Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan söyleşi, GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Akraba Topluluklar Araştırmaları Uygulama Merkezleri Müdürlüğü ‘Kıbrıs Barış Harekatı 50. Yılı Etkinlik Planlaması’ çerçevesinde ve Başkent Üniversitesi Rektörlüğü Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne özel düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, “Türkiye’yi büyük hüzne boğan 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde,
Adıyaman’da hayatını kaybeden KKTC’li sporcu kardeşlerimizin şehit oluşunun sene-i devriyesinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın önce Adıyaman’ı sonra Gaziantep’i ve üniversitemizi ziyareti sonrası söyleşiye katılacak olması bizleri onurlandırdı. Kıbrıs Barış Harekatı’nda en önemli sevkiyat Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa bölgelerinden olmuştur. Bugün Muharip Gazi sıfatı taşıyan insanların çoğunun bu bölgenin topraklarından olduğunu biliyoruz. Bu etkinliğin üniversitemizde yapılıyor olması ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da katılması bizlere şeref vermiştir” diye konuştu.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünün Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumu için önemli bir anlam taşıdığını ifade eden GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Tansü ise konuşmasında şunları aktardı:
“2004 yılında KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş üniversitemizden Fahri Doktora unvanı aldığında bir KKTC Cumhurbaşkanı üniversitemize teşrif etmişti. Yaklaşık 20 yıl aradan sonra yine bir KKTC Cumhurbaşkanını üniversitemizde ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Atatürkçü Düşünce Topluluğu olarak, Başkent Üniversitesi ve Türk Muharip Gaziler Derneği ile birlikte özellikle programa katılacak olan Kıbrıs Gazilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onlar olmasaydı bugün Kıbrıs Türkleri zulüm altında ve kötü şartlarda yaşayacaktı. Bu harekat, onların mallarını, namuslarını, canlarını kurtaran bir harekattır. 50 yılda Kıbrıs’ın tanınması adına çok büyük adımlar atıldı. KKTC, uluslararası bir kuruluş olan Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildi. Bu Türkiye’nin Yunan lobisine karşı kazandığı tarihsel bir zaferdir.”
GAÜN öncülüğünde 13 Şubat 2024 tarihinde düzenlenecek olan etkinliğe, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Abdülkadir Varoğlu, Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez, Türk Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk ile birlikte Kıbrıs ve Kore Gazileri de katılacak.
Ayrıca söyleşi öncesinde Türk Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Cuma Erdem’in küratörlüğünü yaptığı, Kıbrıs Barış Harekatı’na özel resimlerin yer alacağı bir sergi düzenlenecek.