Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş. tarafından Gaziantepin tarihine ışık tutmak, vatandaşın hafızasını tazelemek ve kenti anlatmak amacıyla yayım hayatı başlatılan Kübbiye Dergisinin 4üncü sayısı çıktı.
Gaziantepin geçmişini canlı tutmak, vatandaşta ortak bilinç oluşturmak adına Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş.nin yayım hayatına dahil ettiği Kübbiye Dergisinin 4üncü sayısı, İlmin İzzetini Muhafaza Eden Alim Âdil Hoca başlığıyla okuyucuyla buluştu. Gaziantep Tarih, Kültür ve Sanat Dergisi alt başlığını barındıran derginin yeni sayısının arka kapağında İshak Refet Işıtmanın Gazi Ayıntaba Selam adlı şiiri, ön yüzünde de Nureddin Topçunun bir şiirine yer verildi. Gaziantepin hafızasında ve manevi hayatında yer etmiş şahsiyetleri ele alan Kübbiyenin 4üncü sayısının editörlüğünü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yılmaz, Murat Uğurluer ve Asım Mıhçıoğlu üstlendi.
ADİL HOCA KENTTEKİ MANEVİ BOŞLUĞU DOLDURDU
Dergide Gaziantepin hafızasında yer etmiş isimlerden olan Adil Özberk, çok yönlü bir kişiliğe sahipken aynı zamanda bir hafız, öğretmen ve ilim adamıdır. Özberk, ilmini hayatı boyunca kendine adamayıp milletine aktardı. Küçük Buharanın en nadide kandillerinden olan Adil Hoca, çoğu insanın peşinde koştuğu fırsatları, Allah bana ismimin başındaki unvanları sormayacak memleketime hizmetimi soracak diyerek geri çevirdi. Kendisini Kurân hizmetine adadı. Halep, Kahire ve Bağdat gibi İslami ilimlerin merkezlerinde eğitim aldı. Kurânın öğretilmesine ve okutulmasına büyük önem verdi. Bu minvalde öğrenciler yetiştirdi, kurslar açtı ve vaazlar verdi. Adil Hoca, Gaziantepteki manevi boşluğu doldurdu. Kübbiye Dergisi, Âdil Hocayı bu sayısında bütün yönleri ile ele aldı, bir dönemin portresini de ortaya koymaya gayret etti. Öğrencileri ve onu yakından tanıyanlar hatıralarını anlatarak tarihe not düştü.
Kübbiyenin yeni sayısında M. Hakan Tanrıöver, yazısında Adil Hocanın kimliği ve kişiliği üzerinde durdu. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yılmaz, Küçük Buharanın Son Dönem Âlimlerinden Adil Özberk Hoca (1934-1999) başlıklı yazısında Âdil Hocanın hayatını, dini hizmetlerini, eğitim faaliyetlerinde uyguladığı metodu, Kurân kurslarına verdiği önemi, ilime hizmet edecek yapımların kurulması ya da kurtarılmasındaki çabalarını inceledi. Devamında ise
Talebelerinin Dilinden Adil Hoca hakkındaki hatıra ve anektodların derlemesi yer aldı. Mustafa Yavuz Yılmaz, Âlim Olmanın Anlamı yazısında Âdil Özberkin âlim yönünü; Salman Büyüköz, Adil Hoca ve İlmi Şahsiyetini ve ilime verdiği önem ile tevazusunu; Öğr. Gör. Mustafa Aksoy, Adil Hoca ve Kuran-ı Kerim ile olan bağını; Abdurrahman Kızılcık, Peygamber Varisi Adil Hocanın mefkûresini; Dr. Öğr. Üyesi Yunus Eraslan, Âlimin Ölümsüzlüğü yazısında irşad faaliyetlerini; Mehmet Erdem nam-ı diğer Anahtarcı Sarı, Adil Hoca ile Umre hatıralarını; Bekir Öztekin, Hocadan Öte olarak nitelediği Adil Özberkin ilime ve talebeye verdiği önemi; Mehmet Ali Devrim, Ezherden Esere Adil Hocamız yazısında ilim talebelerinin yetişmesindeki çabalarını ve cami, Kurân kursu eserlerini; Metin Parlayan, Çok Yönlü Bir Âlim olmasını; Necdet Kalender, Adil Hoca başlığı altında hatıralarında onun Gaziantepteki etkisini, ilim ve irşad faaliyetlerini kaleme aldı. Ayrıca Adil Özberki çocukluğundan beri tanıyan ve Gaziantepteki etkisine tanık olan Şerif Bayram ile bir röportaj yapıldı.
YAKAR, DERGİNİN DE ADINI TAŞIDIĞI KÜBBİYE KELİMESİNİN HİKAYESİNİ ANLATTI
Dergiye adı verilen Kübbiyenin ise hikayesini Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar şöyle anlatıyor: İsim olarak günümüzde pek kullanılmayan kübbiye kelimesinin derin manası vardır. Tarihi Antep evlerinde duvar içerisinde gizli kapaksız raflara kübbiye adı verilmiştir. Kök olarak kütübbiye kelimesinden gelmektedir. Anlaşıldığı üzere kitapların muhafaza edildiği yer manasında kitaplık vazifesi görmektedir, kübbiye. Sonrasında ise daha çok kıymetli eşyaların bir nevi teşhir edildiği evin kıymetli bölümleri arasında kendisine yer bulmuştur. Bu manası ve vazifesinden hareketle Kübbiye ismi seçilmiştir. Sözün özü Kübbiye Dergisi, Gaziantepin kıymetli isimlerini, tarih, kültür ve sanat mirasının zenginliğini ortaya çıkarmayı ve teşhir etmeyi vazife edinmiştir.
Derginin ilk sayısı, Gaziantepin düşman işgalinden kurtuluşunun 98inci yılında yayımladı. 3 ayda bir çıkan Kübbiye, 25 Aralık 2019da kamuoyuna sunulan Kübbiyenin kapağında, Şartlar değişse de vazifemiz hep aynı mottosuyla Antep Savunması bulundu. Genel Yayın yönetmenliğini Prof. Dr. Halil İbrahim Yakarın yaptığı derginin ilk sayı editörleri Asım Mıhçıoğlu ve Gülşen Gazeldir.
Derginin 25 Şubat 2020de yayınlanan ikinci sayısında Gaziantepin mümtaz şahsiyetlerinden Mehmet Tekerleki kapakta bulundu. İkinci sayı editörleri Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve Asım Mıhçıoğludur.
Hayat Karşısında Alacaklı Olmayı Hiç İstemedi Mehmet Bedri İncetahtacı kapağıyla yayımlanan 3üncü sayının editörleri ise Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Asım Mıhçıoğlu ve Murat Uğurluerdir.