KURBANLIK FİYATLARI CEP YAKIYOR!

EKONOMİ Haber Girişi : 25 Mayıs 2023 12:56
KURBANLIK FİYATLARI CEP YAKIYOR!
Kurban bayramına sayılı zaman kala kurbanlık dana, koç ve koyun gibi büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları, vatandaşların cüzdanlarını alev aldıracak seviyeye ulaştı.

Kurban Bayramı'na her yıl yaklaşırken, 2023 yılında kurbanlık dana, koç ve koyun fiyatları ile ilgili sizler için bu haberi oluşturduk... Dana kurbanlık tercih edenler için, 2023 yılında uygun fiyatlarla kaliteli bir seçenek bulmak mümkün müdür? Dana fiyatları, bölgesel faktörlere, hayvanın kilosuna, beslenme durumuna ve cinsine bağlı olarak değişiklik gösterebilir mi?. Piyasada farklı bölgelerden ve çiftliklerden gelen dana seçenekleri bulunmaktadır.

 

 

2023 KURBANLIK KOYUN FİYATLARI

 


Son dönemde yapılan tahminlere göre, 2023 yılında ortalama bir kurbanlık koyunun fiyatı 5.000 TL ile 10.000 TL arasında olması bekleniyor. Ancak, bu fiyatlar il ve hayvan türüne göre değişiklik gösterebilir.

 

Özellikle büyük şehirlerde kurban fiyatlarının diğer illere kıyasla daha yüksek olması, vatandaşları daha uygun fiyatlı kurbanlık koyunları araştırmaya yönlendiriyor. Bu durum da sektördeki rekabeti artırıyor.

 

 

2023 KURBANLIK TOSUN FİYATLARI

 


Öte yandan, 2023 yılında kurbanlık tosun fiyatlarının 40.000 TL ile 100.000 TL arasında olması öngörülüyor. Tosun fiyatları da kurban fiyatları gibi çeşitlilik göstermekte olup hayvanın özelliklerine, sağlık durumuna ve satıldığı bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

 

 

VEKALETLE KURBAN KESİMİ

 


Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2023 yılına ait vekaletle kurban kesimi bedeli henüz açıklanmamıştır. Geçtiğimiz yıl, vekalet yoluyla kurban kesim bedeli olarak yurtiçi için 2 bin 250 lira, yurtdışı için ise bin 800 lira belirlenmişti.

 

 

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

 


Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa erişmiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve yerleşik olan her Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borçlarından başka, 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kişilerin kurban kesmeleri gerekmektedir.

 

Ayrıca, kurban mükellefiyeti için nisab denilen belirli bir mal varlığı miktarının üzerinden bir yılın geçmesi gibi bir şart aranmamaktadır. Kurban kesme sorumluluğu, kişinin mali durumuna ve belirlenen kriterlere göre belirlenir.

 

 

2023 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ

 


27 Haziran 2023 Salı - Arefe

 

 

28 Haziran 2023 Çarşamba - Kurban Bayramı (1. Gün)

 

 

29 Haziran 2023 Perşembe - Kurban Bayramı (2. Gün)

 

 

30 Haziran 2023 Cuma - Kurban Bayramı (3. Gün)

 

 

01 Temmuz 2023 Cumartesi - Kurban Bayramı (4. Gün)

 

 

Arefe günü, bayramın bir öncesine denk gelirken, bayramın birinci günü 28 Haziran'da başlayacak ve ardından üç gün boyunca devam edecektir. Bu tarihlerde, Müslümanlar kurban ibadetlerini yerine getirerek sevdikleriyle bayramlaşacak ve yardımlaşma ruhunu paylaşacaklardır.