Putin: Batı rekabete dayanamıyor ve yakıt, enerji teknolojilerine erişimi engelliyor

DÜNYAHaber Girişi : 28 Eylül 2024 08:07
Putin: Batı rekabete dayanamıyor ve yakıt, enerji teknolojilerine erişimi engelliyor
Moskova, 26 Eylül (Hibya) - “Rusya Enerji Haftası” Uluslararası Forumu'nun genel oturumunda konuşan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Batı'nın rekabete dayanamadığını, yakıt ve enerji kompleksi teknolojilerine erişimi engellediğini söyledi.
Putin: Batı rekabete dayanamıyor ve yakıt, enerji teknolojilerine erişimi engelliyor

Rusya Enerji Haftası forumu yedinci kez düzenleniyor. Etkinliğe bu yıl 50'den fazla ülkeyi temsilen dört binden fazla kişi katılıyor. Forumun ana teması “Çok kutuplu bir dünyada enerji işbirliği”.

 

Rusya Devlet Başkanı, Rusya'da enerji tüketiminin rekor bir hızla arttığını ve bunun da ekonomik bir yükselişe işaret ettiğini söyledi. On yılın sonuna kadar bu gösterge yılda ortalama yüzde iki artacak ve bu da ortalama küresel orana karşılık geliyor.

 

Putin konuşmasında, “Dünyanın en büyüklerinden biri olan enerji sistemimiz, sadece iş dünyası, ekonomi ve sosyal alandan gelen artan talebi karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda görünümünü de niteliksel olarak değiştiriyor. Son on buçuk yılda Rus elektrik enerjisi endüstrisinin kurulu kapasitesi yüzde 18 oranında arttı ve istasyonların kendileri de derin bir modernizasyondan geçerek daha modern, verimli ve çevre dostu hale geldi” dedi.

 

Tarihsel olarak küresel enerji piyasası altyapısının yenilikçi üretim çözümleri, lojistik, tedarik sigortası ve ödeme sistemi gibi küresel enerji platformunu oluşturan ana unsurlarının Batılı ülkelerin eline geçtiğinin ortaya çıktığını hatırlatan Putin ''Batı, bu hizmetlere erişimi istenmeyen ülkelere kapatabileceklerine ve onları piyasanın dışına itebileceklerine inanıyordu. Ancak sonunda bu araçlar haksız rekabet için kullanılmaya başlandı. Batı rekabet istemiyor çünkü rekabetle başa çıkamıyor, adil bir mücadelede çoğu zaman kaybediyor ve ayrımcılığa başvuruyor, bunu da hayali Avrupa-Atlantik dayanışması, insan hakları mücadelesi ve benzeri kılıflar altında sunuyor. Birçok bahane var,” diye konuştu.

 

Putin konuşmasında, çok kutuplu bir kalkınma modelinin oluşumunun 21. yüzyılın tamamı için küresel bir büyüme dalgası başlattığını belirtti. Bu büyümenin Avrupa ve Kuzey Amerika'da değil, BRICS ülkelerinde ve birliğe katılmak isteyenlerde yoğunlaşacağını vurguladı.

 

Devlet Başkanı Putin 1992 yılında “Büyük Yedili ”nin dünya GSYİH'sindeki payının yüzde 45, daha sonra BRICS'i oluşturacak ülkelerin payının ise sadece 22 olduğunu hatırlatarak, 2023 yılı sonunda G7'nin payı yüzde 30'a düştüğünü, BRICS ise 36'ya yükseldiğinin altını çizdi.

 

Putin, birliğin amacının üyelerinin ekonomik potansiyelini birleştirmek ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği için fırsatlar yaratmak olduğunu vurguladı.

 

Putin, Rusya ve diğer ülkelerin şu anda tüm dış ticarete bağımsız hizmet vermek üzere kendi ödeme devrelerini oluşturmak için çalıştıklarını bildirdi. Buna ek olarak, halihazırda ya da gelecek vaat eden büyüme merkezleri haline gelecek olan devletler için etkili ve bağımsız bir kalkınma platformu oluşturulacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.