Sigorta sektöründe hızlı büyümeye Koronavirüs sekte vurdu

EKONOMİ Haber Girişi : 24 Nisan 2020 15:47
Sigorta sektöründe hızlı büyümeye Koronavirüs sekte vurdu
Koranavirüs (Covid-19) salgınının, sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkileri hissedilmeye başlandı.

Sektör yılın ilk çeyreğinde yüzde 24.8 büyürken, büyüme hızı yılın ilk iki ayındaki yüzde 29.9’luk düzeye göre yaklaşık 5 puan geriledi. Salgının, hayat branşındaki etkisi daha büyük oldu. Türkiye'de mart ayı başından beri etkili olan Koranavirüs (Covid-19) salgınının, sigorta sektörü üzerindeki olumsuz etkileri hissedilmeye başlandı. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) son açıkladığı verilere göre, sektör yılın ilk çeyreğinde yüzde 24.8 büyürken, büyüme hızı yılın ilk iki ayındaki yüzde 29.9’luk düzeye göre yaklaşık 5 puan geriledi. Enflasyondan arındırıldığında ilk 3 ayda sektörde reel büyüme yüzde 11.6 oldu. İlk 3 aylık dönemde hayat dışı (elementer) sektör yüzde 17.6 büyürken, hayat branşındaki büyüme ise yüzde 68.8 olarak gerçekleşti.

HAYAT İLK 2 AYA GÖRE  41.6 PUAN DARALDI

Sigortamedya internet sitesinde yayınlanan analize göre öncelikle sektör büyümeye devam ediyor. Sektördeki büyümede hayat branşı başı çekiyor. Bir de geçen yıl aynı dönemdeki rakamların düşüklüğünden kaynaklanan ‘baz etkisi’ni de unutmamak gerekiyor. Sektör büyümesine karşın, mart ayından beri 
Koronavirüs salgınının sektörde satışları azaltmasının da etkisiyle büyüme hızı gerilemeye başladı. İlk 3 ayda büyüme hızı, ocak-şubat dönemine göre hayat dışı sektörde 1.6 puan, hayat branşında ise 41.6 puan düştü. Mart ayında özellikle hayat branşında, etkinin daha büyük olduğu gözleniyor. Salgın nedeniyle, bankaların mesai saatlerindeki değişiklik, bazı banka şubelerinin geçici olarak faaliyetlerine ara vermesi, kredi hacmindeki daralma vb. faktörler doğal olarak ‘kredi bağlantılı hayat sigortası’ satışlarını da olumsuz etkiliyor. Hayat dışı sektörde ise salgından etkilenme hayat branşına göre şimdilik sınırlı olmakla birlikte, etkinin tam olarak görülebilmesi için ilk mayıs sonunda açıklanacak 4 aylık verilere bakmak gerekiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.