Sık sık idrara çıkma neden olur? Evde tedavisi mümkün mü?

Haber Girişi : 25 Temmuz 2023 11:55
Sık sık idrara çıkma neden olur? Evde tedavisi mümkün mü?
Son zamanlarda normal günlere göre sık sık idrara çıkıyorsanız, ürolojik bir rahatsızlık başlıyor demektir.

 

Günümüzde pek çok kişi bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Özellikle de kadınlarda görülen sık idrara çıkma, bazen iyi bir durumken bazen bir hastalığın habercisi olabilir.

 

Herhangi bir sağlık sorunu olmadıkça sık idrara çıkmanın nedeni bol sıvı tüketimi kabul edilir.

 

Gün içinde çok su içenlerin ve sıvı gıdalarla beslenenlerin diğer insanlara göre daha sık idrara çıktığı bilinir. Kafein veya alkollü içeceklerin yoğun tüketimi, mesanenin daha çok çalışmasına neden olur.

 

İdrar yolunda meydana gelen iltihaplanma kadınlarda sık idrara çıkma sebepleri arasında yer alır. Enfeksiyon nedenli rahatsızlıklar özellikle de kadınları sık sık tuvalete götürür. Bu maddeye böbreklerde oluşan iltihaplanma da eklenebilir. Şeker hastalarında da aşırı aktif mesane sorunu yaşanır.

 

Kan şekerindeki yükselme böbreklerin şekeri süzememesine yol açar. Bu durumla beraber idrarda şeker oluşur. Fazla su kaybı yaşanacağı için sık idrara çıkma gözlemlenir.

 

Erkeklerde sık sık idrara çıkma ve kasık ağrısı yaşanıyorsa prostat iltihabı olabilir. Erkeklerde görülen sık idrara çıkma nedenleri prostat ve böbrek rahatsızlığı olacaktır.

 

Bazen ilaçların yan etkisi ile sık idrara çıkabilirsiniz. Bu ilaçlar diüretik özellikte olduğunda daha çok idrara çıkma durumu yaşanır. Farklı bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanmanız gerekiyorsa, yan etkilerini incelemenizi öneririz.

 

Stres! Sık idrara çıkıyorsanız ve herhangi bir biyolojik hastalığınız yoksa tek nedeniniz stres olacaktır. Strese bağlı bağırsak problemleri ve mide rahatsızlıkları yaşanır. Böyle zamanlarda su kaybı çok normaldir. Sık idrara çıkma depresyon günlerinde daha çok yaşanır. Sık idrara çıkma hamilelik döneminde de meydana gelebilir. Mesanenin üzerindeki baskı arttığı zaman idrara çıkma ihtiyacı hissedilir.

 

MS ve Parkinson hastalıkları da sık idrara çıkma sebeplerindendir. Hatta bu hastalıkların tedavisi ihmal edildiğinde idrar kaçırma problemi de gözlenebilir. Leğen kemiğinde oluşan tümörler de sık idrara çıkmayı hissettirir.

 

Sık sık idrara çıkma evde tedavisi bazı bitkilerle mümkündür. Kadınlarda sık idrara çıkma ve erkeklerde sık idrara çıkma sorunun farklı sebepleri olabilir.