CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Kamyon ve TIR sürücülerinin karayolu taşımacılığında yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan, karayolunda taşımacılık yapabilmek için yerine getirilmesi gereken bürokratik işlemler başlatıldı.
Özellikle akaryakıt zamları ile köprü geçiş ve otoyol ücretlerinin taşımacılık sektörünün belini büktüğünü vurgulayan Yılmazkaya, taşımacılık alanında birçok esnafın ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çektiğini, TIR ve kamyon esnafının üzerindeki yükün azaltılmasının önemli uluduğunu vurguladı.
“Avrupa’nın en fazla kamyon ve TIR sayısına sahip olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de yük taşımacılığının % 91’i kara yolu üzerinde kamyonlarla yapılmaktadır” diyen Yılmazkaya, “Bugün TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde kamyonet sayımız 3 milyon, kamyon sayımız 900 bine ulaşmıştır. Ülkemizde, kara yolu taşımacılığı için gerekli belgelere sahip yaklaşık 400 bin kamyon bulunmaktadır. Ekonomik olarak büyük zorluklar çeken bu esnafımızın önündeki brokratik engellerin biran önce kaldrılması gerek” ifadelerini kullandı
Karayolu taşımacılığında yaşanan en önemli sorunlardan biri olan taşımacılık yapabilmek için yerine getirilmesi gereken bürokratik işlemlerin olduğunu belirten Yılmazkaya, “Bu kanun teklifiyle amacımız zaten akartakıt zamları başta olmak üzere birçok sorunla uğraşan kamyon ve TIR sürücüsü esnafımızın bir nebze olsa rahatlamasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Kamyon ve TIR Sürücüleri Bu Yönetmeliğin Altında Eziliyor!
Karayolu Taşıma Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini Meclis Başkanlığına sunan Yılmazkaya, hazırladığı teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
“Taşımacılık sektörü teknolojik gelişmelere bağlı olarak şekillenen, toplum açısından önemi hiç yitirilmeyecek olan sosyal, kültürel ve ekonomik yönü ağır basan bir sektördür. Türkiye’de taşımacılık 1950’li yılların başlarından itibaren karayollarına yönelik yatırımlarla birlikte daha fazla önem kazanmıştır.
Özellikle, 1970’lı yıllardan günümüze kadar hızlı bir gelişme gösteren sektör, ülkemizi bugün Avrupa’nın en fazla kamyon ve TIR sayısına sahip olan ülkeler arasında yer alan bir konuma getirmiştir. Türkiye’de yük taşımacılığının % 91’i kara yolu üzerinde kamyonlarla yapılmaktadır. Bugün TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde kamyonet sayımız 3 milyon, kamyon sayımız 900 bine ulaşmıştır. Ülkemizde, kara yolu taşımacılığı için gerekli belgelere sahip yaklaşık 400 bin kamyon bulunmaktadır.
Karayolu taşımacılığında yaşanan en önemli sorun, taşımacılık yapabilmek için yerine getirilmesi gereken bürokratik işlemlerdir. Bu işlemler yasal kaynağını; 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile 11.06.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nden almaktadır.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği aileleri ile birlikte yaklaşık 6 milyon insanımızın yaşantısına etki etmektedir. Zaten kıt kanat geçinerek, hayatlarını idame ettirmeye çalışan esnafımız bir de bu yönetmeliğin yarattığı yüklerle boğuşmak zorunda kalmaktadır. Bu yönetmelik biran önce değişmeli” ifadelerini kullandı.
Şoför Esnafının Ömrü Yollarda Geçiyor, Bu Tip Bürokratik İşlemlerle Uğraşamaz!
“Ailesine, çoluğuna-çucuğuna zaman ayırmayan şoför esnafı bürokratik işlemlerle nasıl uğraşsın” diyen Yılmazkaya, “Temel ve kaçınılmaz bir ihtiyaç olan ulaşım sürecini tüm zorluklara rağmen sağlayan şoför esnafının ömrü maalesef yollarda geçmekte olup bu tip bürokratik işlemlerle uğraşacak ne vakti nede maddi gücü vardır. Bu işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi ve aynı zamanda bu işlemlerdeki maddi külfeti ortadan kaldırmak için yasal düzenlemenin yapılması zaruridir.
Bu kanun teklifi ile kamyoncu esnafımızın önündeki bürokratik engelller hafifletilerek, zorlu ve sıkıntılı süreçlerden geçen esnafımızın nefes alması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.